Stanojković prva na listi kandidata za tužioca za RZ

Izvor: NoviMagazin.rs, 19.Sep.2016, 19:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stanojković prva na listi kandidata za tužioca za RZ

Državno veće tužilaca objavilo je danas preliminarnu listu kandidata za novog tužioca za ratne zločine na kojoj se na prvom mestu nalazi Snežana Stanojković koja trenutno radi kao zamenik tužioca za ratne zločine.

Preliminarna lista je objavljena na sajtu DVT-a posle današnje sednice, a konačna će biti poznata krajem ove sedmice, jer kandidati imaju pravo da u roku od tri dana izjave prigovor na listu.

Na DVT-ovoj rang listi kandidata za tužioca za ratne >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << zločine Stojkovićeva je na prvom mestu sa 69,6 bodova, sledi je aktuelni rukovodilac tog tužilaštva Milan Petrović sa 63,6 boda, zatim sudija Apelacionog suda u Novom Sadu Dejan Terzić sa 61,6 boda, zamenik Višeg javnog tužioca u Novom Sadu Milorad Trošić sa 59,2 boda i zamenik Republickog javnog tužioca Đorde Ostojić sa 40,8 bodova.

Sledeća sednica na kojoj se očekuje utvrđivanje konačne rang liste trebalo bi da se održi u petak.

DVT će nakon toga svoj predlog kandidata za tužioca za ratne zločine - jednog, više njih ili cele liste - uputiti Vladi, koja će potom svoj predlog tužioca proslediti Narodnoj skupštini koja bira tužioca većinom glasova od 250 poslanika.

Nakon izbora koji su sprovedeni krajem prošle godine tužilaštvo za ratne zlocine nije dobilo šefa.

Tada je Terzić dobio najveći broj glasova narodnih poslanika - 109, ali to nije bilo dovoljno da bude izabran na novu dužnost jer, nije dobio podršku više od polovine narodnih poslanika.

Od odlaska tužioca Vladimira Vukčevića u penziju u januaru ove godine Tužilaštvom za ratne zločine rukovodi prvi zamenik Milan Petrović.

Na sednici u petak DVT bi trebalo da utvrdi i konačnu listu kandidata za tužioce 33 javna tužilaštava u Srbiji i uputi ih Vladi, koja će potom svoj predlog proslediti na izbor Narodnoj skupštini.

Oglas za izbor 88 javnih tužioca objavljen je u septembru 2015. godine, u decembru je DVT dao Vladi predlog sa listama kandidata za šefove 55 tuzilastava, dok liste sa kandidatima za 33 tuzilastva nisu uopšte bile poslate Vladi.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.