Izvor: B92, 06.Okt.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stanković: Izmišljotine o Mladiću

Beograd -- Kandidat za ministra odbrane Zoran Stanković demantuje da je Karli del Ponte dao garancije u vezi s Ratkom Mladićem.

Stanković je demantovao da je izjavio kako za dva meseca može da izruči Mladića Haškom tribunalu i takvu informaciju nazvao velikom izmišljotinom. Iako je odmah posle poslednjeg boravka Karle del Ponte u Beogradu, najpre za B92, a potom i za RTS, potvrdio da se s njom sreo, Stanković juče nije želeo ni da potvrdi ni da demantuje da je susreta >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << bilo.

"Neću o tome da govorim sada, imam razloga za to. Nadam se da ću uskoro moći da saopštim zašto sam se ovako ponašao jer sam do sada uvek bio decidiran i jasan, a sada vidim do kog nivoa idu sva ta podmetanja kada je reč o meni i do kog nivoa će ići neki ljudi koji sebe smatraju oličenjem poštenja, moralnosti i bilo čega drugog", kaže Stanković.

Zoran Stanković kaže da ne beži od toga da je obaveza države i ministra odbrane saradnja s Haškim tribunalom, i izručenje Mladića, ali ističe da on još s tim nema ništa. Stanković navodi da će tek posle još jednog razgovora s premijerom Srbije Vojislavom Koštunicom dati definitivan odgovor na pitanje da li će prihvatiti mesto ministra odbrane. "Nisam toliko moćan. Ako sam ja taj koji će posle desetak susreta s Mladićem, koje sam imao u životu, uspeti da ga ubedi ili da, ne znam gde, stupi s njim u kontakt, onda su moje mogućnosti sigurno izuzetno velike. Ne znam", kaže Stanković.

Stanković dodaje da se poslednji put s Mladićem video 1999. u Mladićevoj kući i da su razgovarali o jedinoj zajedničkoj temi, a to je smrt Mladićeve kćerke. Stanković tvrdi da se Mladić nije lečio na Vojno-medicinskoj akademiji, niti da je prekoračio prag VMA dok je Stanković bio načelnik te ustanove.

"KOS čuva Mladića"

Blic piše da Ratka Mladića čuvaju i pružaju mu logističku podršku neki pripadnici Kontraobaveštajne službe Vojske Srbije i Crne Gore. "Mladić je samo nekoliko koraka ispred onih koji ga traže. Ali, pod logističkom zaštitom najobučenijih bezbednjaka KOS, koji su mu ostali odani, i pod zaštitom dela ruske vojne obaveštajne službe, on je i dalje u prednosti. Zato premijer Srbije Vojislav Koštunica pokušava da nastavi dogovore o njegovoj predaji, posle prekida u januaru ove godine", navodi izvor lista, blizak Haškom tribunalu, prenosi Fonet.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.