Stanje na beogradskim ulicama stabilno

Izvor: Studio B, 13.Feb.2012, 14:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stanje na beogradskim ulicama stabilno

Iz gradskog štaba za vanredne situacije kažu da u ovom trenutku, uzevši u obzir vremenske uslove, Beograd dobro funkcioniše.

Stanje na beogradskim ulicama je stabilno i saobraćaj se obavlja bez većih problema, a svi gradski sistemi su stabilni, rečeno je na današnjoj sednici Gradskog štaba za vanredne situacije. Ulice prvog prioriteta su očišćene do asfalta, a trenutno se radi na proširenju saobraćajnica. Ovih dana primećen je nešto veći broj napuštenih vozila >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << na putu, zbog čega je potrebna intervencija „Parking servisa", što sve zajedno može da uspori proces čišćenja ulica.

- Posle očišćenog prvog, potrebno je težište prebaciti na drugi prioritet kako ne bi došlo do zaleđivanja manjih ulica. Pored održavanja ulica, treba obići sve hale i balone i upozoriti vlasnike na redovno čišćenje i potencijalnu opasnost za posetioce i prolaznike. Primećeno je i da vlasnici automobila zloupotrebljavaju neodnošenje, pa još jednom upozoravamo vlasnike da automobile ne smeju ostavljati na okretnicama ili stajalištima za autobuse. Zbog kasnijeg otapanja velike količine snega, „Beogradvode" moraju imati precizan raspored ekipa, proverenu ispravnost pumpi i creva, i plan za postupanje u slučaju najgorih scenarija, u slučaju poplava. Mora se takođe i simulirati stanje za mogući smeštaj ugroženih. U ovom trenutku nema opasnosti, ali mi moramo biti spremni za svaku mogućnost - rekao je Slobodan Šolević, zamenik komandanta Gradskog štaba za vanredne situacije.

Darko Glavaš iz „Čvorišta" kazao je da je na ulicama 2.050 radnika komunalnih preduzeća, tu je 100 vojnika Vojske Srbije, 170 volontera gradskih opština i 190 volontera Crvenog krsta. Uz njih je i 800 zadrugara i oko 200 mašina. Danas će ovi radnici raditi na proširenju stajališta, čišćenju trotoara i pravcima prema udaljenijim opštinama.

Komunalna policija primila je 120 prijava za pomoć pri donošenju lekova ili za pružanjem druge vrste pomoći, a dve intervencije prebacivanja bolesnika obavljene su u saradnji sa MUP-om. Komunalni policajci na ulici pomažu starijima prilikom kretanja ulicama, a dobra je saradnja i sa inspekcijom i sa gradskim Centrom za socijalni rad.

Dragan Bogosavac, načelnik Uprave saobraćajne policije Beograda, kazao je da nema problema u obavljanju saobraćaja i da su saobraćajnice prohodne.

- Bezbednost saobraćaja je na visokom nivou, o čemu govori i jučerašnji podatak kada je evidentirana 31 saobraćajna nezgoda, sa samo jednom, lakšom povredom. U odnosu na prethodne dane, vozači su oprezniji, ali mi i dalje apelujemo na opreznost kako vozača tako i pešaka. Na vozače apelujemo da budu posebno pažljivi tokom noći, kada dolazi do leđenja kolovoza, a na pešake da budu svesni da je zaustavni put vozila po ovakvim uslovima mnogo duži, te da obrate pažnju kada prelaze saobraćajnice - rekao je Dobrosavac.

Po rečima majora Radiše Dedića, tokom prepodneva je na terenu i 100 pripadnika Vojske Srbije, koji, podeljeni u dve grupe, čiste sneg u Ulici kneza Miloša, oko rezidencijalnih i objekata Vlade Srbije, kao i oko KBC Srbije.

Od jutros, Uprava za vanredne situacije primila je više od 200 poziva, ekipe su obišle 53 lokacije, a intervenisano je na 27.

- Razlog za ovako malu realizaciju broja intervencija jeste to što je prilaz mnogim zgradama onemogućen zbog parkiranih vozila ili je pristup blokiran na neki drugi način. Građanima Barajeva je obavljeno čišćenje na dve lokacije za pristup Hitnoj pomoći, a u Mladenovcu smo ekipi za hitnu medicinsku pomoć pomogli da brže stigne do pacijenta. Ekipe Gorske službe su i dalje angažovane i stavljene na raspolaganje Upravi za vanredne situacije - rekla je Sanja Žugić Vuksanović, načelnica Uprave za vanredne situacije u Beogradu.

Ulice prohodne, saobraćaj bez zastoja

Sve glavne saobraćajnice u Beogradu su prohodne za saobraćaj i očišćene od snega, izjavio je glavni dežurni inženjer Zimske službe "Beograd puta" Milorad Pucarević.

On je dodao i da ekipe nastavljaju rad na čišćenju kako glavnih tako i saobraćajnica drugog prioriteta na kojima još ima snega.

Tokom noći angažovano je oko 150 vozila i mašina za čišćenje ulica, a koristili su se so i kalcijum hlorid. Na ulicama su 84 velika kamiona, 21 je na regionalnim putevima, kao i 36 multikar vozila.

- Sada nastojimo da sa velikim kamionima i mašinama proširimo saobraćajnice, jer je pala prevelika količina snega koja više fizički nema gde da stane, te mi nastojimo da proširimo trake i očistimo ih „do crnog", tj, do samog asfalta. I naša manja vozila pomažu u dovršavanju čišćenja prvog i već su uveliko angažovane na drugom prioritetu. Svi pozivi građana koje primimo a nisu u okviru zadatih prioriteta stavljaju se na spisak, i po završetku osnovnog zadatka, ulice koje su prijavili biće očišćene. Ekipe „Beograd-puta" angažovane su i na čišćenju oko vrtića, toplana, domova zdravlja, a s obzirom na količinu snega koja je pala, situacija se može smatrati zadovoljavajućom - rekao je Dejan Jovanović, dežurni inženjer u JKP „Beograd-put".

Na gradskim ulicama i 900 radnika „Gradske čistoće"

Ekipe JKP „Gradska čistoća" raščišćavaju smetove sa trotoara širih od pet metara, pešačkih pasarela, stepeništa podzemnih prolaza koji su u njihovoj nadležnosti i sa stajališta gradskog prevoza. Tokom noći i jutros, sneg čisti 900 radnika ovog preduzeća i 300 volontera. Na ulicama je 14 multifunkcionalnih vozila, pet autočistilica, 20 transportnih vozila za ručno posipanje soli, dva kipera i deset građevinskih mašina. Tokom noći sa gradskih trgova i centralnih ulica izneto je oko 1.100 kubnih metara snega.

Na uklanjanju snega i 512 radnika „Zelenila"

Na gradskim ulicama angažovano je 512 radnika JKP „Zelenilo - Beograd", a još 280 ljudi kao ispomoć preko omladinskih zadruga. Na terenu je 19 putara, četiri kipera, jedan „fap kamion", dva multikar vozila, četiri specijalna vozila, jedan traktor i 24 manje mašine, a četiri multikara ustupljena su za potrebe „Beograd-puta".

Prioritet imaju površine autobuskih stajališta, trotoari i staze uz centralne saobraćajnice, zatim staze, trotoari i stepeništa u blokovskim i stambenim naseljima, kako bi se olakšala pešačka komunikacija građana, kao i objekti Vlade Republike Srbije. Drugi prioritet su površine koje se nalaze u redovnom programu održavanja - staze, platoi, dečja igrališta, stepeništa i trotoari u parkovima i na skverovima i oko njih (ukupno 486.218 kvadratnih metara).

U toku jučerašnjeg dana, 805 radnika JKP „Zelenilo - Beograd" uklanjalo je sneg sa više od 800.000 kvadratnih metara površina za koje su zaduženi Operativnim planom Gradskog štaba za vanredne situacije i 124 stajališta, a bačeno je više od 4.400 kilograma soli, saopšteno je iz tog preduzeća.

Nastavak na Studio B...






Povezane vesti

Sve službe angažovane, situacija dobra

Izvor: Studio B, 14.Feb.2012, 11:29

Prestanak padavina ekipe zimske službe Beograd puta iskoristile su da pored ulica kojima saobraća javni gradski prevoz, pređu i na ulice drugog prioriteta, a kako kažu za Studio B na teren se izlazilo i po pozivima građana. ..Novi sneg u Beogradu pašće u noći izmedju srede i četvrtka, a od sutra...

Nastavak na Studio B...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.