Stanišić: U Srbiji koncentracija olova medju najvišim u Evropi, posebno loše utiče na decu

Izvor: Beta, 27.Maj.2022, 09:50

Stanišić: U Srbiji koncentracija olova medju najvišim u Evropi, posebno loše utiče na decu

 Doktor fizičke hemije Svetlana Stanišić izjavila je danas da je koncentracija olova u krvi dece u Srbiji 2,4 mikrograma po decilitru, što je medju najvišim u Evropi i dodala da velika količina olova u krvi ostavlja najteže posledice po nervni sistem."Može da dodje do pada inteligencije, deca pate od poremećaja pažnje i imaju sve simptome koji se javljaju vezano sa centralnim nervnim sistemom", rekla je Stanišić za list Nova.Ona je rekla da su, pored dece, u opasnosti i trudnice, jer teški metali prodiru u tkivo ploda i negativno utiču na razvoj mozga."Kada olovo ode u atmosferu, nikada se ne gubi. Najgore je u delovima Srbije gde su topionice i rudnici olova", kazala je Stanišić.Ona je rekla da se kod odraslih simptomi trovanja olovom ne vide, već se samo desi srčani ili moždani udar.Od olova u vazduhu je gotovo nemoguće zaštiti se, dodala je Stanišić.Ona je istakla da je u svim ostalim evropskim državama koncentracija olova manja od dva mikrograma po decilitru.

Nastavak na Beta...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Stanišić: U Srbiji koncentracija olova u krvi dece među najvišim u Evropi

Izvor: Radio 021, 27.Maj.2022

Doktorka fizičke hemije Svetlana Stanišić izjavila je da je koncentracija olova u krvi dece u Srbiji 2,4 mikrograma po decilitru, što je među najvišim u Evropi.

Nastavak na Radio 021...

Koalicija NADA: Hitno preduzeti mere za smanjenje alarmantnog nivoa zagađenja vazduha

Izvor: Danas, 27.Maj.2022

Koalicija NADA koju čini POKS Vojislava Mihailovića, DSS i 25 udruženja građana zatražili su danas od nadležnih hitno preduzimanje mera za smanjenje alarmantnog nivoa zagađenja vazduha, jer je prema istraživanjima koncentracija olova u krvi dece u Srbiji u proseku 2,4 mikrograma po decilitru,...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.