Stanisavljević: Human odnos, ali nećemo tolerisati incidente

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Nov.2022, 21:24

Stanisavljević: Human odnos, ali nećemo tolerisati incidente

U prihvatnim centrima u Srbiji trenutno je smešteno 4.835 migranata, a procenjuje se da se više od 1.000 nalazi van tih objekata, kaže komesarka za izbeglice i migracije Nataša Stanisavljević i dodaje da je najvažnija bezbednost naših građana, te da će biti nulta tolerancija prema migrantima koji zloupotrebe naše gostoprimstvo.

Stanisavljević je za Tanjug rekla da je od početka migrantske krize 2015. godine kroz Srbiju prošlo više od 1,5 miliona migranata, te da je >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << samo tokom ove godine registrovano 109.000 migranata u 15 prihvatnih centara, koliko ih trenutno radi.

Navela je da u prethodnom periodu nije bilo ozbiljnijih incidenata i onoga što se desilo u četvrtak u Horgošu, te istakla da je najvažnija bila pravovremena reakcija policije, Ministarstva unutrašnjih poslova.

Stanisavljević je istakla da Srbija ima human odnos prema migrantima i da im je obezbeđeno sve što je potrebno u samim prihvatnim centrima, ali i istakla da će biti nulta tolerancija prema svima onima koji su zloupotrebili gostoprimstvo Srbije.

Naglasila je da je najvažnija bezbednost građana Srbije i zaštita njihove imovine, te poručila da će se u tom kontekstu postupati u narednom periodu.

Ipak, navela je da se stvari ne smeju generalizovati, da ne prave svi migranti probleme i da nisu svi skloni incidentima koji su se desili u Horgošu.

Važno je, kaže Stanisavljević, da je policija na terenu i da radi svoj posao, kao i da je formirana radna grupa koja se bavi suzbijanjem ilegalnih migracija sa kojom, dodala je, Komesarijat za izbeglice i migracije sarađuje.

"Važno je da nećemo tolerisati onakve incidente kakvi su se desili u četvrtak i to smo jasno pokazali reakcijom policije na terenu. Sama akcija je trajala tokom prethodna tri dana, a kako smo dobili najave MUP-a trajaće i u narednom periodu", rekla je Stanisavljević.

Navela je da je više od 1.000 migranata izmešteno iz takozvanih neformalnih centara, kampova koji su se pravili duž severne granice.

Svi oni su smešteni u prihvatne centre, rekla je i dodala da policija radi svoj deo posla ka onima koji su učestvovali u sukobu u Horgošu.

Stanisavljević je rekla da najveći broj migranata, više od 40 odsto dolazi sa područja Avganistana, a zatim iz Sirije, Maroka, Pakistana...te dodala da su 92 odsto njih punoletni muškarci, oko četiri odsto žene, a manje od tri odsto deca.

Navela je da je ove godine, prema podacima Kancelarije za azil Ministarstva unutrašnjih poslova, podneto više od 260 zahteva za azil.

"Samo su podneti, još uvek nisu odobreni. Ako pogledate broj migranata koji je prošao kroz našu zemlju, vidite da mi nismo zemlja u kojoj žele da ostanu i da su im krajnje destinacije zemlje zapadne Evrope", rekla je Stanisavljević.

Dodala je da je, prema podacima koje ima, prosečno zadržavanje migranata u prihvatnim centrima dve do tri nedelje što je manje u odnosu na prethodne godine kada je, kaže, zadržavanje bilo više od mesec dan.

Stanisavljević je rekla da se ne može znati da li će u narednom periodu dolaziti do porasta broja migranata ili ne, navodeći da se u odnosu na 2020. i 2021. godinu beleži znatan porast, ali da tu ne postoje jasni parametri zato što je u tom periodu bio korona virus i ograničeno kretanje.

Dodala je da u tom periodu i nije bilo toliko povećan priliv migranata, ali da se u post kovid periodu, u 2022. godini, još od marta beleži povećanje u odnosu na prošlu godinu.

Navela je smo sada na 109.000 migranata, a da ih je tokom prošle godine bilo registrovano ukupno 68.000.

"Vidimo da smo već sada preko tog broja, ali nezahvalno je davati bilo kakve predikcije jer ne znamo kako će se situacija dalje rešavati, ali ono što je važno to je da smo kao država spremni i da radimo na tome da na kvalitetan i odgovoran način upravljamo migracijama", zaključila je Stanisavljević.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.