Standardizacija digitalnog obrazovanja prioritet

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Maj.2019, 10:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Standardizacija digitalnog obrazovanja prioritet

Državna sekretarka u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić izjavila je danas, povodom Svetskog dana telekomunikacija i informacionog društva, da su digitalizacija i umrežavanje obrazovnog sistema prioriteti u programu tog ministarstva.

"Uvođenje infrastrukturnog standarda u obrazovanju je na prvom mestu. Ne smemo dozvoliti da nam đaci u manjim sredinama postanu digitalni 'autsajderi', niti da učenici koji već imaju pristupa digitalnim tehnologijama >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << usvajaju pasivne korisničke navike, već moramo svim mladima pružiti jednaku šansu da dobiju kompetencije koje će im omogućiti iste izbore koje imaju njihovi vršnjaci u razvijenim digitalnim ekonomijama", poručila je Matićeva.

Kako je saopšteno iz Ministarstva, ona je najavila da će u okviru kapitalnog projekta unapređenja informaciono-komunikacionog sistema u obrazovanju, "Povezane škole", koji obuhvata izgradnju bežičnih lokalnih računarskih mreža u svim matičnim školskim objektima u Srbiji, već od septembra ove godine biti moguća digitalna nastava u 500 škola.

"Planirano je da ove godine bežični internet bude obezbeđen u preko 11.000 učionica, odnosno za preko 286.000 đaka, dok će do septembra sledeće godine mreža biti izgrađena u još 500 školskih objekata, odnosno 23.000 učionica i preko 500.000 đaka", navela je Matićeva.

Povodom poruke ovogodišnjeg Dana telekomunikacija i informacionog društva - "Premošćavanje standardizacijskog jaza", državna sekretarka je podsetila da je Ministarstvo nadležno za elektronske komunikacije i informaciono društvo u Srbiji, pripremilo Zakon o elektronskim komunikacijama, izmene i dopune Zakona o informacionoj bezbednosti, 17 podzakonskih akata Zakona o elektronskom dokumentu, elektronskoj identifikaciji i uslugama od poverenja u elektronskom poslovanju, Zakon o elektronskim komunikacijama, kao i da je u završnoj fazi Nacrt strategije razvoja digitalnih veština.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.