Standard i Purs podigla kreditni izgled Srbije, Hrvatska stagnira

Izvor: Nezavisne Novine, 15.Jan.2016, 20:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Standard i Purs podigla kreditni izgled Srbije, Hrvatska stagnira

BEOGRAD, ZAGREB - Agencija za ocjenu kreditnog rejtinga Standard i Purs promjenila je kreditni izgled Srbije sa negativnog na stabilni, dok je kreditni rejting zadržan na nivou BB minus, saopšteno je iz Ministarstva finansija.

Izgledi Srbije poboljšani su, kako piše, zahvaljujući uspješno sprovedenim mjerama fiskalne konsolidacije tokom 2015.

Pored te činjenice, kako se navodi u saopštenju, promjeni kreditnog izgleda su doprinjele i smanjene spoljnotrgovinske >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << neravnoteže, otpočinjanje procesa strukturnih reformi u javnom sektoru i oporavak ekonomske aktivnosti.

Prema navodima iz saopštenja ove rejting agencije, a koje prenosi Ministarstvo, umjerene stope BDP-a podržane investicijama, uz uspješno sprovođenje sporazuma sa MMF-om, doprinjeće održavanju povjerenja investitora u Srbiju.

Strukturne reforme koje sprovodi Vlada Srbije, podržane „stand by“ aranžmanom zaključenim sa MMF-om, prema očekivanjima Standard i Pursa, u narednom srednjoročnom periodu stabilizovaće javne finansije i smanjiti učešće države u ekonomiji.

Pozitivnim za kreditni rejting ocjenjuje se i otvaranje prvih poglavlja u procesu evro integracija.

Standard i Purs će povećati kreditni rejting Srbije u narednom periodu ukoliko se nastavi sprovođenje programa fiskalne konsolidacije, sprovedu neophodne strukturne reforme i ostvari napredak u procesu ekonomske i institucionalne integracije u EU.

Javne finansije u Hrvatskoj i dalje u lošem stanju

Američka rejting agencija "Standard i purs" ocijenila je da su javne finansije u Hrvatskoj i dalje u lošem stanju, a da reforme nisu krenule jer vlada još nije formirana.

Prema ocjeni Agencije, Hrvatska je izašla iz recesije, ali će rast u ovoj godini biti slab i zavisiće od spoljnih faktora.

"Standard i purs" zadržao je dosadašnji dugoročni kreditni rejting Hrvatske na "BB" i kratkoročni na "B", ali su zadržani i negativni izgledi jer i dalje postoji mogućnost sniženja rejtinga u sljedećih šest do 12 mjeseci.

Pad rejtinga mogao bi da uslijedi ako nova vlada, za koju očekuju da će biti formirana ovog mjeseca, ne preduzme snažne mjere kojima može riješiti fiskalne i ekonomske probleme.

Iz Agencije navode i da Hrvatska vjerovatno neće uspjeti u roku da ispuni zahtjeve iz procedure za smanjenje prekomjernog deficita.

"Od početka procedure za smanjenje prekomjernog deficita 2013. godine postignut je minimalni napredak, te je vjerojatno da Hrvatska neće ispoštovati rok koji je bio predviđen za 2016. godinu", ističu iz Agencije.

Ipak, navode da je moguće da Hrvatska postepeno smanji deficit koji bi poslije 2018. godine mogao pasti na prihvatljiv nivo od tri odsto.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.