Izvor: N1 televizija, 04.Okt.2018, 19:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stanari Dositejeve još bez rešenja, istekao smeštaj u hotelu

Stanari iz Dositejeve ulice u Novom Sadu, kojima je investitor kopajući temelje za novu zgradu, sredinom avgusta, srušio zid, još čekaju rešenje. Isteklo je mesec dana koliko su na raspolaganju imali smeštaj u hotelima, ali se na terenu ništa nije promenilo. Još se čekaju i konkretni potezi Građevinske inspekcije i tužilaštva.

Izvor: N1

Na spisku za stan nema porodice Žiga. Posle mesec dana u hotelu, ponovo su u svojim stanovima. Uprkos zabrani Građevinske >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << inspekcije, drugo mesto za život nemaju.

"Problem je naš zato što smo Romi. Jedini problem je u tome. Evo pre sat i po vremena sam se vratila nazad. Gde se dogovorimo oko cene i sve.. i kad me je video, kaže u međuvremenu je izdat stan", navodi stanarka Dositejeve Slavica Žiga.

I to nije prvi put. Trinaest porodica iz Dositejeve dobilo je od grada jednokratnu novčanu pomoć kako bi se skućili u narednih pola godine. Žigama to nije pomoglo. Na odbijanja su već navikli.

"Pa najmanje 40 puta. Gde ja da idem sa decom? U pitanju su dvoje maloletne dece. Jedna ide u prvi razred, jedan ide u predškolsku ustanovu", dodaje Žiga.

"Kad čuju da razgovaraju sa Romima neće da ih primi, neće da čuje da ih primi. To je istina, nažalost. To je 21. vek, ali je istina", kaže predsednik skupštine stanara Dositejeve 11 Dragan Mitrović.

I ostali stanari na odbijanje su nailazili čim spomenu Dositejevu 11. Investitor im je tako, kažu, osim zidova, srušio i ljudsko dostojanstvo.

Investitor nudi dve opcije, u zavisnosti od procene stručnjaka - da se sanira zgrada, odnosno podigne novi zid uz rekonstrukciju i adaptaciju stanova, ili da se postojeći objekat sruši i izgradi novi u istim gabaritima.

"Od starta je investitor bio voljan da pomogne ljudima i sanira nastalu štetu, međutim, treba razumeti situaciju da se radi o većem broju familija, da je sama po sebi situacija takva da je tragična. Ono što je bitno jeste saglasnost vlasnika", kaže advokat "Astra plana" Strahinja Selaković.

"Kao neka obećanja što govorite deci pred laku noć da poverujemo."

Tako priču investitora doživljavaju stanari. Projekat za koji im je tražena saglasnost smatraju neozbiljnim, baš kao i sve dosadašnje postupke.

"Mi ne želimo njihove stručnjake. O tome se radi. Mi jesmo za sanaciju, za rekonstrukciju, za dogovor, ali pod našim uslovima, jer oni nisu u poziciji da oni nama postavljaju uslove, jer su nas oštetili", smatra stanarka Dositejeve Vesna Premić.

A šteta je i dalje vidljiva svakom prolazniku.

Još krajem avgusta Građevinska inspekcija naložila je investitoru da zatrpa zemljani iskop. U inspekciji navode da pripremaju dokumentaciju za prinudno izvršenje tog zadatka, ukoliko ga sam investitor ne obavi ili ukoliko u međuvremenu ne pribavi potrebnu dokumentaciju, to jest dozvolu za izgradnju objekta, a koju u trenutku rušenja ovog zida, nije imao.

Još jedna institucija koja se od rušenja u Dositejevoj nije čula je Osnovno javno tužilaštvo. Za N1 kažu da su tražili građevinsko veštačenje i da će tak nakon mišljenja veštaka, doneti odluku. Do sada je prošlo više od mesec i po dana.

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

Problemi stanara iz Novog Sada se nastavljaju

Izvor: N1 televizija, 04.Okt.2018

Stanari iz Dositejeve ulice u Novom Sadu, kojima je investitor kopajući temelje za novu zgradu, sredinom avgusta, srušio zid, još čekaju rešenje. Isteklo je mesec dana koliko su na raspolaganju imali smeštaj u hotelima, ali se na terenu ništa nije promenilo...Izvor: N1

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.