Stan vam prokišnjava – ko će to da plati?

Izvor: S media, 20.Feb.2012, 18:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stan vam prokišnjava – ko će to da plati?

Zbog velike količine snega koji je ove zime pao u Beogradu, oluci na mnogim zgradama su zapušeni, pa se voda sa krovova sliva u stanove.

- Prokislo je i tamo gde nikada do sada nije: u novim zgradama, čak i u onim sa novim olucima, ali i u bolnicama, pozorištima i javnim ustanovama – konstatuje portparol „Gradskog stambenog“ Kristina Anđelković.



Prokišnjavanje nije hitna intervencija


Ukoliko ste ovih dana uredno >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << prijavili pisanim putem da imate problem sa prokišnjavanjem, moraćete da sačekate još malo, jer kako kaže portparol Gradskog stambenog - to ne spada u hitne intervencije!

- Moramo da sačekamo da se istope sav sneg i led. Tek onda će majstori fizički moći da se popnu na krov i pogledaju šta je neophodno obaviti od radova – objašnjava naša sagovornica.

Prokišnjava vam stan? Evo kome da se žalite!

Grad će rešiti probleme prokišnjavanja

Škole prokišnjavaju, đaci od ponedeljka u klupama

Ona napominje da na nekim objektima nije potrebno ništa raditi, već samo sačekati da se otopi led u olucima.

Popravke - samo za pretplatnike

„Gradsko stambeno“ održava oko 14.000 zgrada u Beogradu.

Sagovornica S media portala objašnjava da su vlasnici stanova, vlasnici i svih zajedničkih delova zgrade, uređaja i instalacija.

- Onog trenutka kada je stan otkupljen, postajete vlasnik i krova, lifta, podruma i fasade. Vlasnici stanova trebalo bi da se dogovore da li će zgradu održavati sami ili će to poveriti nekom preduzeću – objašnjava Anđelkovićeva.

Nije važno ko je kriv?

Od početka snežnih padavina često se moglo čuti da su za prokišnjavanje u stanovima krivi stanari, jer nisu očistili sneg. U stambenim preduzećima u više gradova tvrde da se njihove ekipe ne mogu popeti na krov, jer sneg nije očišćen.

Stanari se, pak, žale da neke delove zgrade ne mogu sami da očiste jer nisu pristupačni, a da posle poziva dugo čekaju na intervenciju nadležnih službi.

-U ovakvim situacijama ne treba tražiti krivca, već treba biti solidaran i odgovoran prema sebi i komšijama. Tamo gde možemo da uklonimo sneg, treba pomoći – kaže Kristina Anđelković.

Stanari ovom preduzeću plaćaju mesečnu pretplatu prema površini stambene zgrade ili samo za održavanje zajedničkih uređaja i instalacijama, što je 5,62 dinara po metru kvadratnom. Za prosečan stan od 50 kvadrata potrebno je izvojiti oko 300 dinara na uplatnici za „Infostan“.

- To redovno održavanje podrazumeva da možete pozvati hitne intervencije u slučajevima pucanja cevi, zagušenja, izlivanja kanalizacije ili problema sa električnim instalacijama, kao i sve druge probleme koje je neophodno odmah sanirati – kaže Anđelković.

Krpljenje ili zamena krova?

Troškovi saniranja štete od prokišnjavanja u stambenim zgradama koje koriste usluge ovog javnog preduzeća biće procenjene, ali tek posle otapanja snega?! U „Gradskom stambenom“ kažu da će svaki objekat biti posebno analiziran prema pristiglim zahtevima.

- Na nekim objektima nije potrebno ništo raditi, samo treba sačekati da se otopi led u olucima. Drugi su, pak, toliko dotrajali, da krovovi i oluci nisu obnavljani i menjani deset godina – kaže naša sagovornica i dodaje:

- Reagovaćemo po zahtevu vlasnika stanova. Negde ćemo raditi manje popravke, poput krpljenja, a negde će biti potrebno menjati ceo krov i celu vertikalu ili horizontalu oluka.

Ko će plaćati popravku?

U „Gradskom stambenom“ kažu da će se raditi predračun radova; u nekim slučajevima biće finansiran iz mesečne pretpate koju vlasnici stanova plaćaju za održavanje. To u praksi znači da popravka građane neće koštati dodatno!

- Ukoliko je prokislo u čitavoj zgradi, to znači da je krov dotrajao i da mora da bude zamenjen – objašnjava Anđelković. - To spada u investiciono održavanje, pa vlasnici stanova odlučuju da li će to raditi preko „Gradskog stambenog“ ili ne. Potrebno je prikupiti saglasnost 51 odsto vlasnika stanova, potpisati ugovor, sprovesti postupak izbora najpovoljnijeg izvođača...

Jelena Kostić

Foto:RTS

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.