Štampa koja obara rekorde

Izvor: Blic, 11.Dec.2011, 00:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Štampa koja obara rekorde

BEOGRAD - Zbog velikog interesovanja, „Blic“ i British Council čitaocima poklanjaju još sedam lekcija za učenje engleskog jezika koje se narednih nedelju dana mogu prikupljati u vidu insertera sa zanimljivim tekstovima o britanskoj tradiciji, kulturi i raznolikosti života u toj zemlji. Deseta, ali ne i poslednja u nizu ovih lekcija donosi priču o štampi u modernom dobu. Svi koji su savladali osnove engleskog jezika na ovaj način mogu da unaprede svoje znanje. Tekstovi, vežbanja i rečnik >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << nalaze se u štampanom izdanju „Blica“, a izgovor se može čuti na http://www.blic.rs/strana/Unapredite-engleski.

Izvesno je da se čitalo i pre nego što je Gutenberg odštampao Bibliju, ali je tek Gutenbergova era promenila svet. Prve novine u Engleskoj pojavile su se u 17. veku. Godine 1662. objavljen je prvi broj „Vikli njuza", a četiri godine kasnije i „London gazet". Štampa je rasla posebno u 19. veku, s pojavom senzacionalističkih naslova, ali njenom razvoju najviše su doprinele nove tehnologije masovne proizvodnje i transporta.

Zahvaljujući telegrafu, novinske agencije doživele su uzlet, potom su se pojavili radio i televizija, ali vest na hartiji sve to vreme iznalazila je svoje mesto. Medijsko carstvo štampe poljuljala je digitalna era i dostupnost informacija brzinom svetlosti. Ipak, usledio je vešt odgovor u vidu elektronskih izdanja i pitanje je da li će novine u obliku u kojem već vekovima postoje potpuno iščeznuti do 2040. godine, kako neke studije ukazuju.

„Dejli mejl" prvi je put objavljen je 1896. S nižom cenom u odnosu na konkurente, ali pre svega zbog žutih i vrućih tema brzo je postao omiljen u Britaniji, a danas taj tabloid obara sve rekorde posećenosti i na internetu. Mnogo mlađi „San", kojeg od prvog broja iz 1964. prate kontroverze, važi za najprodavaniji list na ostrvu, sa više od tri miliona prodatih primeraka dnevno.

Ipak, za mnoge poznavaoce prilika ozbiljnost ili visok standard žurnalizma mogli bi biti sinonimi za britansko novinarstvo. Tome u prilog govore brojna izdanja koja su se pojavila u Britaniji, a koja su postavila standarde u čitavom svetu. Dobri primeri su „Dejli telegraf", „Tajms" ili „Gardijan".

„Gardijan", osnovan 1821. kao „Mančester Gardijan", tokom godina je menjao format i dizajn, i izrastao od lokalnih novina do ne samo nacionalnog već i međunarodnog medija. Britanski „Tajms", novine koje je 1. januara 1785. osnovao Džon Volter, bile su prve s tim nazivom, koji su kasnije dobijali i listovi širom sveta. Zanimljivo je da je štampan u istom formatu 219 godina, da bi se novim izgledom dokazao i mlađim čitaocima.

U svetu novinarstva kao neizostavan simbol važi i globalno prepoznatljiv BBC. Prvo radio emitovanje bilo je 14. novembra 1922. godine, a onda je iz nekadašnjeg Instituta elektroinženjera „Savoy Hill" svakodnevno nastavljeno emitovanje prvih radio-drama, vremenskih prognoza i zvona Big Bena. BBC je i prva javna nacionalna televizija, a zgrada „Alexandra palace" u Londonu smatra se mestom rođenja televizije 1936.

BLIC rečnik

accurate - tačno, ažurno

advertisers - oglašivači

browsers - pretraživači

circulation - tiraž

complain - žaliti

carpeted - zarobiti

freesheets - besplatne novine

litter - otpaci

particular - odeđeno

survey - istraživanje

Povezane vesti: Nezavisne novine i Glas Srpske na kioscima u Beogradu UN: Novine izumiru do 2040. godine NUNS i NDNV: Prevelika uloga nacionalnih saveta u manjinskim medijima

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Rekord kraljice Viktorije

Izvor: Blic, 12.Dec.2011, 00:10

Već deset dana „Blic“ i British Council čitaocima poklanjaju lekcije za učenje engleskog jezika u vidu insertera sa zanimljivim tekstovima o životu u Britaniji. Predstoji novih sedam lekcija i svi koji su savladali osnove engleskog jezika na ovaj način mogu unaprediti svoje znanje. Tekstovi,...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.