Štampa bez cenzure, duplo više negativnih tekstova o Vučiću

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Apr.2019, 14:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Štampa bez cenzure, duplo više negativnih tekstova o Vučiću

U štampanim medijima nije prisutna cenzura, i ne postoji tema koja ne može biti obrađena, ocenili su članovi tima - autora kvartalnog Medijametra, na osnovu analize naslovnica štampanih medija u periodu od oktobra do decembra prošle godine.

Obrađeni su tekstovi sa naslovnih strana dnevnih novina Politika, Večernje novosti, Blic, Danas, Kurir, Alo i Informer, a u diskurzivnoj analizi obuhvaćeni su i nedeljnici vreme, NIN, Novi Magazin, Nedeljnik i Pečat.

Analiza >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << takođe pokazuje da je najviše negativnih tekstova i dalje o Aleksandru Vučiću, i to dvostruko više u poslednjem kvartalu u odnosu na prethodni kvartal.

Medijska analitičarka Danica Laban rekla je na konferenciji za novinare da je najveći broj tekstova na naslovnicama štampe u 2018. godini imao Vučić - 2.698 tekstova, Ivica Dačić - 679 i Ana Brnabić - 676.

Kada se pogleda struktura tekstova koji su napisani o Vučiću, najviše pozitivnih je bilo u listu Alo, a negativnih u listu Danas.

Ona je dodala da su najzastupljeniji opozicioni političari u 2018. godini bili Dragan Đilas i Vuk Jeremić.

Nedeljnici su gotovo u potpunosti kritički orijentisani prema vlasti, kazao je politički analitičar Dejan Vuk Stanković, navodeći da su radikalno kritični Vreme i NIN, a umereno Novi Magazin, Nedeljnik i Pečat.

"Vlast je pre svega u Vremenu i NiN-u dominantno negativno vrednosno definisana. Reč je o intenzivnoj političkoj kampanji u kojoj je cilj da se potkopa kredibilitet i autoritet glavnih nosilaca vlasti, ali i neka vrsta demokratskog legitimiteta stečenog tokom izbornog procesa", rekao je Stanković.

Kritični naboj je zasnovan na negativnoj opsesiji Vučićem, kaže Dejan Vuk Stanković i u tom smislu naglašava da se u nekim nedeljnicima vlast identifikuje sa "ludilom", da se SNS posmatra kao grupa koja ima karakteristike mafije ili vojske u kojoj vladaju lojalnost, nekompetencija i beskrupuloznost, te politička stigmatizacija vlasti koja podrazumeva identifikaciju sa fašizmom.

Stanković ističe da je slika opozicije složenija, navodeći da postoji kritika, naročito u Informeru, koji u kontinuitetu vodi negativnu kampanju protiv opozicije, međutim, u drugim listovima predstavljena je i kao neko ko može da donese političku promenu.

"Slika opozicije je takva da je, pored jakih negativnih vrednosnih konotacija koje se mogu pročitati u Informeru, delimično u Pečatu, predstavljena kao subjekt koji može da donese političku promenu i tu se otvaraju pitanja političke taktike - da li treba da nastupe jedinstveno ili u više kolona", naveo je Stanković.

Kako kaže, na neki način se vrši glorifikacija opozicione borbe i ne predstavlja se da je to borba za glasove.

"U svetlu demonstracija, širi se opozicioni aktivizam, jedna vrsta mobilizatorskog pristupa koji je usmeren ka čitalačkoj publici, podstiče se optimizam da je promena moguća i primećena je pojava da se određeni rezultati istraživanja javnog mnjenja interpretiraju tako da se ospori velika prednost vlasti", rekao je Stanković.

Zaključuje da se "igra negativnih imidža" koja postoji između vlasti i opozicije prenosi i na odnos medija između sebe.

"Onoliko koliku su vlast i opozicija polarizovani, toliko su polarizovani i mediji u Srbiji. I mediji jedni druge takođe predstavljaju negativno", naveo je Stanković.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.