Štampa: HDZ i Most pobednici, SDP gubitnik

Izvor: B92, 12.Sep.2016, 11:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Štampa: HDZ i Most pobednici, SDP gubitnik

Zagreb -- Hrvatska demokratska zajednica i Most su pobednici, a Socijaldemokratska partija je najveći gubitnik izbora, ocenjuje hrvatska štampa ishod izbora.

“Jutarnji list” navodi da je HDZ napravio veliki preokret u poslednja dva meseca, od kada je stranku preuzeo Andrej Plenković.

Rušenjem svoje vlade, koju su formirali zajedno s Mostom, činilo se da će HDZ izgubiti vanredne izbore, ali dogodilo se suprotno, podseća zagrebački dnevnik. Posebno se navodi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da je Plenković uspeo da pobedi lidera SDP Zorana Milanovića, kome je pre dva meseca predviđana uverljiva pobeda na izborima.

Nove vlade, međutim, neće moći da bude bez postizbornih koalicija. List kao moguće opcije za političku stabilnost navodi veliku koaliciju HDZ-a i SDP-a za koju, međutim, ocenjuje da je najmanje realna, i koaliciju s Mostom, koja je najrealnija, ali manje siguran put prema političkoj stabilnosti.

Ne isključuje se, međutim, mogućnost da HDZ formira vlast i bez Mosta s nekoliko manjih stranaka koje će imati poslanike u parlamentu.

“Večernji list” ocenjuje da su izbori pokazali da HDZ i SDP više nisu "politički gospodari u zemlji", jer vlast više ne može da se sastavi bez treće opcije.

Riječki “Novi list” ističe da Hrvatsku ponovo čekaju teški i iscrpljujući pregovori o formiranju nove vlade.

Štampa takođe spekuliše o mogućnosti da se posle neuspeha na izborima lider SDP Zoran Milanović povuče s čelne pozicije u stranci, ali za to još nema potvrde.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

U čemu je sličnost Franje Tuđmana i Zorana Milanovića? Obojica su doneli NAJVIŠE POBEDA HDZ-u

Izvor: Blic, 12.Sep.2016

Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) i Most su pobednici, a Socijaldemokratska partija (SDP) najveći gubitnik izbora, ocenjuje danas hrvatska štampa ishod nedeljnih prevremenih parlamentarnih izbora, drugih u poslednjih deset meseci...Jutarnji list navodi da je HDZ napravio veliki preokret u poslednja...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.