Stalna postavka, nedosanjani san niške Galerije savremene likovne umetnosti

Izvor: RTS, 14.Jun.2020, 14:51

Stalna postavka, nedosanjani san niške Galerije savremene likovne umetnosti

Za Galeriju savremene likovne umetnostu u Nišu ovo je godina jubileja - pola veka postojanja i rada. Otvorena 9. juna 1970. godine, danas ova ustanova raspolaže jednom od najvrednijih kolekcija u zemlji.
Povodom pedesetog rođendana, za ljubitelje prava poslastica - od  triptiha Radomira Damjanića koji je Galerija dobila na poklon, preko umetnika poput Miška Pavlovića ili Milete   Prodanovića, do >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << umetnika mlađe  generacije Žolta Kovača i Ivana Milenkovića . A za one koji  tek  kreću u istraživanje savremene umetnosti i stručni vodiči kroz izložbe.

Većina  slika  sadrži neki fidbek aktuelne društvene  stvarnosti, navodi kustoskinja Milica Todorović, sadrži neki kritički statav umetnika koji  nije izražen  direktno već kroz simbole, kroz metaforično slkarstvo.
 U tri izložbena prostora, stotinak dela. Među njima  i petnaestak  iz savremenih medija  koja mogu da se pogledaju do 9. jula. Tog dana se  otvara nova izložba, u pitanju je izbor iz zbirke savremene grafike.
To je ipak samo deo bogate kolekcije, težnja još prvih dana je da  Galerija dobije stalnu postavku.
" Mislim da bi to bilo značajno ne samo za našu ustanovu, već i za  grad  i ovaj regio zbog   turističke i kulturne ponude. Ono što nedostaje  je  adekvatan prostor u užem cetru grada.  Pored stalne postavke tu bi bili smešteni   depo i konzervatosrko - restauratorska radionica," objašnjava Emilija Đokić Bilić, direktorka Galerije.
U iščekivanju stalne postavke, sa četrdesetak izložbi domaćih i stranih umetnika godišnje i zbirkom 1.700 dela, Galerija savremene likovne  umetnosti u Nišu jedna je od najznačajnijih u zemlji.
 

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.