Štale u Srbiji prazne

Izvor: RTS, 22.Sep.2014, 20:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Štale u Srbiji prazne

Vlada u narednih nekoliko meseci najavljuje donošenje mera za podsticaj poljoprivrede, koje bi, kako tvrde, trebalo u potpunosti da izmene sliku Srbije i njenog stočnog fonda. Biće usmerene na pomoć malim farmerima da bi uvećali broj grla i lakše došli do državnog zemljišta.

Slobodan Ilić iz sela Majura kod Šapca sada hrani 48 krava, ali mogao bi mnogo više. Seća se drugačije slike svog sela.

"U mom selu nije bilo kuće u kojoj nije bilo najmanje jedne ili dve >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << krave. Pa je l' normalno da ja u celom selu, koje ima 15.000 stanovnika, imam najviše krava, onoliko koliko je nekada imala cela ulica?", pita Slobodan Ilić.

Stočar iz Tabanovića Miroljub Petrović kaže da bi mogao da proširi proizvodnju samo ako bi svako poštovao svakoga.

"Ako ti dam mleko, to mleko mora da se plati na vreme, a ne da čekamo po tri meseca. Jer mi ne možemo da opstanemo", dodaje Miroljub Petrović.

Vlada Srbije, ne prvi put, najavljuje poljoprivredni zaokret – sprema paket mera kojima bi pomogla najpre malim gazdinstvima da ojačaju.

Savetnik predsednika Vlade Srbije Dragan Glamočić najavljuje da će oni koji raspolažu stočnim fondom – imati prednost prilikom zakupa zemljišta.

"Tako ćemo i onima postojećim omogućiti da dođu u posed državnog zemljišta mnogo lakše nego do sada, a takođe ćemo omogućiti i onima koji budu širili stočarsku proizvodnju da naredne godine mogu dobiti više i više zemljišta", obećava Glamočić.

Stručnjaci kažu da će stočarstvu najpre pomoći jasna strategija koja će biti stabilna – da bi farmeri mogli da znaju šta ih očekuje.

"Prvo subvencijama, koje su i sada prisutne. Drugo je pravo prvenstva pristupa zakupu državnog zemljišta prema broju stoke, ako nemaju dovoljno površina za određeni broj grla stoke koje imaju u posedu. I najzad, stimulisanje udruživanja u zadruge ili druge oblike udruživanja", objašnjava profesor Poljoprivrednog fakulteta Miladin Ševarlić.

Brojke su poražavajuće. Od 1980. godine broj grla svinja smanjio se sa 4,5 miliona na četiri miliona 2000. godine i 3,1 milion 2013. godine.

Smanjio se i broj grla goveda – pre 34 godine, bilo ih je dva miliona, 2000. godine gotovo upola manje, a 2013. svega 900.000. Poslednjih 15 godina posebno su problematične.

"Od tada ide intenzivan pad koji se meri oko dva do tri odsto na godišnjem nivou. Potpuno je pogrešna politika vođenja stočarstva, a znamo da u stočarstvu najsporije ide obrt kapitala, najveća su ulaganja i najduži je period za obnovu", kaže Nenad Budimović iz Privredne komore Srbije.

Dug je i period od 10 godina, koliko iz državnog budžeta, kako tvrde stručnjaci, nije izdvojeno garantovanih pet odsto za agrar.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.