Staju protesti u Košutnjaku, EVO I ZAŠTO

Izvor: Mondo, 01.Jul.2019, 15:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Staju protesti u Košutnjaku, EVO I ZAŠTO

Zelena stranka odlučila da prekine proteste u Košutnjaku zbog seče stabala, obrazloživši da određeni "pojedinci i grupe pokušavaju da radikalizuju mirnu građansku šetnju". Ubuduće borba kroz institucije.

Foto: Mondo/Stefan Stojanović

Posle nekoliko protestnih šetnji zbog seče stabala u delu beogradskog parka Košutnjak, Zelena stranka, koja ima jednog poslanika u republičkoj skupštini, odlučila je da zaustavi taj vid iskazivanja nezadovoljstva.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo <<
Razlog?

"Zeleni" optužuju neimenovane pojedince i grupe da su "zlopotrebili mirne građanske proteste".

Protest je prekinut zbog "pojave grupa i pojedinaca koji pokušavaju da, prebrojavanjem i podelom građana, radikalizuju mirnu građansku šetnju i oduzmu joj legitimitet izazivanjem incidenata".

U stranci su upozorili da neće dozvoliti da mirne građanske proteste zloupotrebe “profesionalni perfomans protestanti, neodgovorni investitori i još neodgovornije gradske službe koje su dale dozvolu za seču drveća u Košutnjaku“.

Seča stabala u Košutnjaku, kod hotela "Trim"

Predsednik Zelene stranke i narodni poslanik Goran Čabradi istakao je da se pomenuti park ne brani sukobima, podelama i prebrojavanjima.

"Kao odgovorna partija, mi ćemo našu borbu institucionalizovati - podnosićemo odgovarajuće tužbe, prekršajne i krivične prijave, a kao najvažniju i trajnu meru - pokrenućemo inicijativu da se park Košutnjak trajno zaštiti od svake buduće izgradnje“, izjavio je Čabradi.

Zelena stranka organizovala je i predvodila dve protestne šetnje, bez incidenata, protiv investitora Zavoda za sport, po čijem je nalogu posečeno drveće u parku Košutnjak.

Vlastima u Beogradu i nadležnim republičkim institucijama podnećemo zahtev za proglašenje parka Košutnjak za spomenik prirode od izuzetnog značaja za Srbiju, navodi se u saopštenju stranke.

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.