Izvor: Blic, 10.Nov.2008, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Štaje to projektni tim?

Savremeni uslovi poslovanja u kojima dominiraju izazovi i stalne promene okruženja, kao i zahtevi za visokim radnim učinkom sve češće opredeljuju kompanije da sve masovnije uvode takozvane projektne timove kao fleksibilnije organizacione oblike u proces svog rada i poslovanja. Iskustvo i praksa timskog rada doprinose smanjivanju hijerarhijskih odnosa u kompaniji, ali i afirmisanju uloge, znanja i stručnosti pojedinaca.



Svi mi znamo neke timove koji su izuzetno >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << uspešni - na primer sportske timove. Pojam tima svakako najbolje dolazi do izražaja u sportu. Pomislimo na tim za koga bismo se svi složili da je jako uspešan, bilo da je to tim iz neke kompanije, sportski ili tim iz javnog života. Šta je to što taj tim radi, a što ga čini tako uspešnim? Šta to oni i na koji način rade da postanu bolji od ostalih timova? Šta mu donosi veliki uspeh u poređenju sa nekim drugim timovima, a u istoj oblasti. Kako oni to uspevaju?

Timski rad je koncept saradnje i zajedničkog rada grupe zaposlenih. Pođimo od pretpostavke da svi članovi tima zajednički doprinose uspešnom finalnom rezultatu i da svi imaju isti cilj. Tim je grupa ljudi koja radi zajedno na ostvarenju unapred definisanih i postavljenih ciljeva, a u kojoj se poslovi, veštine, znanja i sposobnosti svakog člana nesmetano uklapaju sa ostalim članovima tima. Svaki tim ima svoje specifičnosti, određeni intenzitet interpersonalnih odnosa, uticaj na šire radno okruženje i celokupnu organizaciju, formalne i neformalne odnose svojih članova, grupni identitet. Dakle, u kompaniji tim nije samo još jedna reč za „odeljenje” ili „organizacionu jedinicu”.

Unutar tima, različitim članovima su dodeljene i različite uloge. Osnovni elementi tima su: svrha i ciljevi, veština i sposobnost članova, pristup i zajednički radni jezik, odgovornosti. Ipak, jednostavno okupljanje određenog broja više ili manje veštih i iskusnih menadžera u grupu i očekivanje od njih da deluju kao tim je veoma nerealno. Otežavajuća okolnost je da se u kompanijama često susrećemo sa nedovoljnim brojem adekvatno i stručno osposobljenih radnika koji bi imali različite funkcije unutar tima, ali i to da zaposleni vrlo često ne rade ono što najbolje znaju i umeju. Ako bismo ovo uporedili sa sportskim timovima to bi značilo da na primer imamo tim bez napadača ili da napadači igraju u odbrani, a odbrambeni igrači u napadu. Da li ovakvi sportski timovi pobeđuju? Ko bi bio spreman investirati sredstva u takve timove?

Ciljevi timskog rada moraju biti svima jasni i unapred postavljeni, a zadaci i uloge pojedinaca u timu moraju biti precizno koncipirane i povezane. Podela rada i uloga u timu bi trebalo da bude bazirana na neposrednoj saradnji i kompetentnosti ravnopravnih i kompetentnih stručnjaka u određenoj oblasti, a ne na njihovom položaju u formalnoj hijerarhiji.

Svaki dobar i uspešan tim ima svog vođu. Najvažnije karakteristike koje uspešan vođa tima mora imati su vizija, energija, hrabrost, osećaj za celinu, kao i stručnost i temeljno poznavanje oblasti u kojoj radi. „Neprijatelji” efikasnog timskog rada su - nedovoljna stručnost pojedinih članova tima, akcenat na formi, a manjak konkretnih sadržaja i rezultata, loše vođenje tima, nedostatak konsenzusa, neujednačeno angažovanje svih članova tima, nejasni kriterijumi uspešnosti ili subjektivno vrednovanje rezultata rada.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.