Stabla u Akademskom parku posečena zbog starosti

Izvor: NoviMagazin.rs, 24.Mar.2015, 16:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stabla u Akademskom parku posečena zbog starosti

Gradski sekretar za zaštitu životne sredine Goran Trivan izjavio je danas da su stabla u Studentskom parku posečena zbog starosti i izrazio žaljenje što građani nisu bili obavešteni na vreme, već su protestovali zbog seče drveća.

Trivan je novinarima, prilikom pošumljavanja "Stepinog luga" u Beogradu, kazao da je utvrđeno da u Akademskom parku, od 23 stabala koja treba da budu posečena, u ovom periodu mora da bude posečeno 19, a da je četiri stabla moguće ostaviti >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << još neko vreme u parku.

"Za mene je najvažnije to što su građani sve osetljiviji na pitanje zaštite životne sredine i nama koji radimo u životnoj sredini, koji se osećamo kao Don Kihoti sve vreme, to pokazuje da ipak nismo sami. Mi smo srećni što u građanim imamo apsolutnog saradnika", kazao je Trivan.

Građani su nedavno preko društvenih mreža pokrenuli peticiju "Vratite Studentski park Beogradu" koju je potpisalo oko 1.000 ljudi. Peticijom se traži ukidanje zabrane okupljanja u Studentskom parku posle ponoći zbog navodne buke, i prestanak seče drveća, koje je, kako se navodi, zaštićeno i koje tu postoji već 130 godina.

U parku se, u znak protesta, pre dva dana okupilo oko 200 ljudi koji su se organizovali preko Fejsbuka. Grupa mladih je tada na mestu isečenih stabala postavila drvene krstove na kojima je pisalo Stari grad, čime su, kako kažu, želeli da simbolično "sahrane" opštinu, "jer posle seče drveća, ni opština ni grad neće više izgledati isto".

Trivan je istakao da javnost mora da bude informisana o tome šta će se i gde preduzimati i zašto se to preduzima.

"Svako stablo i svaka biljna vrsta ima svoj životni vek. Takođe biljne vrste su podložne bolestima i kada dođete u situaciju da stabla obolevaju i dolaze do kraja optimalnog životnog veka, deo njih počne da truli i postaju opasnost za građane", kazao je Trivan.

Na pitanje novinara zašto građani nisu razumeli svrhu sečenja drveća u tom parku, iako je bilo obaveštenja, Trivan je ocenio da je možda nedostajala "malo jača" propaganda i od sekreterijata i medija.

"Mislim da je krivica i na jednoj i na drugoj strani, ako uopšte treba traziti krivicu", ocenio je on.

Trivan je naveo da će biti još promena drvodreda u Beogradu i da će se truditi da građani o tome budu obavešteni na vreme.

Javno komunalno preduzeće Zelenilo Beograd ranije je saopštilo da su do sada u Studentskom parku zasađene 42 sadnice, a planirano je da se zasadi ukupno 52 stabla.

Pored toga, u parku se sređuje ograda, radi se peskiranje i uklanjaju se grafiti. Sređuje se spoljna ograda, farbaju se klupe i korpe za otpatke, sadi se cveće u lejama, a farba se i dekorativna ograda od kovanog gvožđa unutar parka.

Gradska uprava je saopštila da se svi radovi izvode se uz dobijene uslove i saglasnosti Zavoda za zaštitu prirode Srbije i Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda, a investitor radova je Sekretarijat za zaštitu životne sredine Grada Beograda.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"Drveće staro, građani nisu znali"

Izvor: B92, 24.Mar.2015

Gradski sekretar za zaštitu životne sredine Goran Trivan izjavio je da su stabla u Studentskom parku posečena zbog starosti...On je izrazio žaljenje što građani nisu bili obavešteni na vreme, već su protestovali zbog seče drveća...Trivan je novinarima, prilikom pošumljavanja "Stepinog luga"...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.