Stabilnost uprkos problemima

Izvor: RTS, 07.Jul.2009, 00:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stabilnost uprkos problemima

Izručenja Radovana Karadžića, svetska ekonomska kriza, usvajanje 72 zakona i dovođenje pitanja nelegalne nezavisnosti Kosova pred Međunarodni sud pravde, neki su od najbitnijih momenata prvih godinu dana vlade Mirka Cvetkovića. Analitičari, kao jedan od najvećih uspeha Vlade, izdvajaju njenu stabilnost.

Posle prvih godinu dana rada Vlade Srbije, stručna javnost smatra da je jedan od većih političkih uspeha Vlade to što je stabilna.

Ekonomska kriza jeste obeležila >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << prvu godinu mandata, ali velika politička pitanja i dalje su na dnevnom redu.

Mnogi su govorili da će jedan od najvećih problema ove vlade biti to što je sastavljena od predstavnika mnogo stranaka.

Razlike među koalicionim partnerima ponekad su delovale nepremostivo. Analitičari, međutim, smatraju da je malim strankama u interesu da ostanu u vladi jer istraživanja pokazuju da bi teško prošle cenzus na eventualnim izborima.

"Vlada je za sada stabilna i ne očekuju se neki ozbiljniji potresi u skorijoj budućnosti, zato što se svi koalicioni partneri pribojavaju novih izbora", smatra analitičar Slobodan Antonić.

Srbija bolje kordinira između Evropske unije, Rusije i Amerike i obnavlja saradnju u regionu. Usvojila je 72 zakona važna za evropske integracije, a od januara bi građani trebalo da putuju bez viza.

Zemlja je dobila i priznanje za saradnju sa Haškim tribunalom, mada ono nije stiglo u vreme izručenja Radovana Karadžića.

Činjenicu da se Vlada izborila da nelegalno proglašenu nezavisnost Kosova i Metohije preispita Međunarodni sud pravde, analitičari ubrajaju među uspehe. Teško im je, međutim, da razdvoje politiku od ekonomije.

Milan Nikolić iz Centra za proučavanje alternativa takođe smatra da je Vlada stabilana i njen dosadašnji rad ocenjuje sa "tri plus".

"Vlada je, ne svojom zaslugom, dobila ekonomsku krizu, vrlo ozbiljnu krizu koja se slila u Srbiju, ali se loše pripremila za tu krizu. Međutim, snalaze se kako-tako. Pokušava da popuni budžet, da obezbedi socijalna davanja", ističe Nikolić.

Opozicija, međutim, smatra da je vizna liberalizacija jedini uspeh Vlade u prvoj godini rada.

Optužuju Vladu da malo radi na borbi protiv korupcije, da je kriva za visoku inflaciju i nezaposlenost, i da ima previše ministarstava.

LDP je optužuje da je nesposobna da se izbori sa ekonomskom krizom. Srpska napredna stranka, DSS i Nova Srbija traže hitno raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora.

Ipak, na osnovu onoga što se ovih dana može čuti, Vlada je rešena da u istom sastavu bude do kraja mandata.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.