Ораторијум „Stabat Mater“ у уторак 25. априла у Синагоги

Izvor: GradskeInfo.rs, 17.Apr.2023, 10:13

Ораторијум „Stabat Mater“ у уторак 25. априла у Синагоги

У уторак, 25. априла 2023, у новосадској Синагоги, са почетком у 20:00 часова биће изведен ораторијум „Stabat Mater“ савременог хрватског аутора Бруна Влахека, а улаз на концерт је слободан. Фото: МОНС Учествују: Ања Папа (сопран),
Берислав Јерковић (баритон),
Катарина Макевић (клавир),
>> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << /> Давор Дедић (клавир)
Мешовити хор Академије за уметност и културу у Осијеку
Диригент: Антоанета Радочај-Јерковић
Бруно Влахек о свом делу – Ораторијуму за сопран, баритон, два клавира и мешовити хор оп. 37 „Stabat Mater“: „Током скоро две године рада, завршио сам ову опсежну композицију 2013. године. У њој је спојено неколико мојих главних музичких афинитета; пре свега то је интересовање за духовну хорску музику и велике вокално-инструменталне форме које сам комбиновао са звуком два клавира, а чија богата палета звучности и ритма даје специфичну боју делу. Ту су и двоје солиста – сопран и баритон који имају своје захтевне соло арије и повремено се удружују с хором. Надам се да ће моја фасцинација историјским и религиозним мистицизмом и лична савремена визија традиције, коју сам покушао да унесем у ово дело, дирнути извођаче и публику широм света“.
Бруно Влахек, 2015.
Бруно Влахек (Загреб, 1986), један је од најистакнутијих хрватских музичара младе генерације. Студије клавира завршио је 2005. године на Музичкој академији у Загребу, у класи Владимира Крпана. Захваљујући освајању бројних стипендија школовао се и у Лозани, Мадриду, као и на Високој школи за музику у Келну, где је поред клавира, студирао и композицију и импровизацију.
Као пијаниста, редовно одржава реситале, али и свира с оркестрима у Европи, Азији, Африци, Јужној Америци, Русији и на Блиском истоку.
Бруно је добитник највиших награда на многим престижним међународним клавирским такмичењима, као и на конкурсима за композиторе.
Написао је више од 50 оркестарских, камерних, соло и хорских дела различитих жанрова која су извођена на пет континената у градовима као што су Њујорк, Чикаго, Лондон, Берлин, Амстердам, Кембриџ, Лисабон, Праг, Беч, Москва, Санкт Петербург, Сеул, Сингапур и Сиднеј.
Тренутно је професор на Музичком конзерваторијуму „Катарина Гурска” у Мадриду.
Koncertno izvođenje scenske kantate „Karmina burana“ – 25. i 29. aprila u SNP-u

 
Преузмите андроид апликацију.
Чланак Ораторијум „Stabat Mater“ у уторак 25. априла у Синагоги се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.