Opština Svrljig produžila vanrednu situaciju

Izvor: B92, 17.Jan.2021, 20:39

Opština Svrljig produžila vanrednu situaciju

Štab za vanredne situacije opštine Svrljig odlučio je danas da produži vanrednu situaciju na delu svoje teritorije u kojem još uvek nema struje.

To je za agenciju Beta rekao predsednik te opštine Miroslav Marković.

On je kazao da je već sedam dana bez struje oko 200 domaćinstava u svrljiškim selima, a da je izvesno da električna energija do njih neće doći ni u naredna tri do četiri dana.

"Ekipe Elektrodistribucije uspele su proteklih dana da otklone >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kvarove na dalekovodima, ali još ima velikih problema na niskonaponskoj mreži. Pod težinom leda pokidani su brojni kablovi i pao je veliki broj stubova", kazao je Marković.

Prema njegovim rečima, zbog leda koji je okovao kompletno područje opštine Svrljig, "iznova i iznova se javljaju novi kvarovi".

Marković je dodao da je situacija u selima koja nedelju dana nemaju struju teška, da su se meštanima otopili zamrzivači i da su ostali bez zaliha hrane.

"Uglavnom je reč o staračkim domaćinstvima, o ljudima koji imaju preko 70 godina. Zatražićemo od Crvenog krsta i Centra za socijalni rad da ih narednih dana obiđu i dostave im pakete sa namirnicama", rekao je Marković.

On je kazao da su u posebno teškom položaju domaćinstva koja čuvaju stoku, jer su bez struje i pumpi za vodu primorani da više tona vode dnevno na rukama donose do štala.

"Zatražićemo od okruženog Štaba za vanredne situacije da nam pritekne u pomoć i obezbedi jedan broj agregata za domaćinstva koja se bave uzgojem krava", izjavio je Marković.

Narodni poslanik iz Svrljiga Milija Miletić rekao je za agenciju Beta da su meštani spremni da priteknu u pomoć radnicima Elektrodistribucije u otklanjanju kvarova, kako bi sva sela na području svrljiške opštine što pre dobila struju.

"Spremni smo da pomognemo da se sklone grane i drveće koje je palo na stubove i kablove. Pozvaćemo i Vojsku Srbije da pomogne, jer je situacija zaista veoma teška", kazao je Miletić.

On je naveo da stanovnici svrljiših sela poslednjih 25 godina imaju probleme sa snabdevanjem električnom energijom jer je niskonaponska mreža slaba, a električni stubovi su od drveta i truli su.

"Apelovao sam više puta do sada u Skupštini da se što pre rekonstruiše niskonaponska mrežu u selima na čitavom jugu Srbije. Problemi sa snabdevanjem postoje ne samo kad je loše vreme kao sada, već tokom čitave godine", izjavio je Miletić.

Prema njegovim rečima, ozbiljne probleme sa snabdevanjem struje u proteklih deset dana imalo je oko 1.000 domaćinstava u većem broju svrljiških sela, odnosno u Bučju, Tijovcu, Okolištu, Lukovu, Vlahovu, Izvoru, Burdimu, Manojlici, Lukovu, Perišu i Guševcu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Vanredna situacija u Svrljigu se nastavlja, bez struje nedelju dana 200 domaćinstava

Izvor: Danas, 17.Jan.2021

Štab za vanredne situacije opštine Svrljig odlučio je danas da produži vanrednu situaciju na delu svoje teritorije na kojem još nije obezbeđeno snabdevanje strujom, rekao je za agenciju Beta predsednik te opštine Miroslav Marković.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.