Šta znači preporuka Vlade da 8. januar bude NERADAN i kako će vam biti plaćeno ako radite tog dana?

Izvor: SrbijaDanas.com, 04.Jan.2024, 19:41

Šta znači preporuka Vlade da 8. januar bude NERADAN i kako će vam biti plaćeno ako radite tog dana?

Zaključak Vlade Srbije kojim se preporučuje poslodavcima da zaposlenima omoguće da ne rade na drugi dan Božića 8. januara, a da oni koji budu na radnom mestu dobiju uvećanu dnevnicu, donet na inicijativu predsednika Aleksandra Vučića - nije obavezujući.

S obzirom na to da je Vlada Srbije u tehničkom mandatu, u kojem je otkad su bili raspisani vanredni parlamentarni izbori, i ne može da predlaže zakone, niti Skupština može da ih usvaja, jer je raspuštena, a nova još >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << nije konstituisana, zaključak koji je donela Vlade je bilo jedino moguće rešenje.

Poslodavci će doneti konačnu odluku da li će preporuku prihvatiti ili ne, a nepoštovanje preporuke ne podrazumeva bilo kakve kazne. To praktično znači da poslodavac nema zakonsku obavezu da zaposlene pusti da ostanu kod kuće i praznuju, niti da im ako dođu na posao obezbedi prazničnu dnevnicu koja im, inače, pripada kada recimo rade tokom prvomajskih praznika ili za Novu godinu. Jer, 1. maj i Nova godina - nalaze se na zvaničnom spisku praznika i to je upisano u Zakon.

Da bi 8. januar trajno ušao među praznike koji se obeležavaju neradno, mora da bude promenjen Zakon o državnim i drugim praznicima u Republici Srbiji ili da bude donet leks specijalis. Ni jedno ni drugo trenutno, dok su Vlada i parlament u tehničkom mandatu, nije moguće. Čim se formira nova Vlada i počne da zaseda parlament, izmene će najverovatnije biti na dnevnom redu, kako bi od sledeće godine dva dana Božića bila neradna.

Vlada Srbije usvojila je danas zaključak kojim se preporučuje da 8. januar bude neradni dan i data je preporuka da radnici koji dolaze na posao ovog dana treba da imaju ista prava koja pripadaju zaposlenom za rad na dan praznika koji je neradan dan.

Predsednik Aleksandar Vučić govorio je prethodnih dana da će se "videti može li Vlada Srbije da donese odluku da 8. januar bude neradni dan".

Srbija Danas/Večernje Novosti

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.