Izvor: Blic, 30.Jul.2009, 06:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šta znači biti slobodan?

Moja sloboda ne sme ugrožavati tuđu slobodu. Sloboda znači i odgovornost. Biti odgovoran predstavlja karakternu osobinu, ali odgovornost znači i odgovarati kada ugrožavate tuđa prava, definisana i kontrolisana od strane države na koju prenosimo jednu veliku obavezu, a to je da ona reaguje umesto nas kada nam je neko pravo povređeno. Pogotovo ukoliko se radi o pravu ili slobodi koja predstavlja tekovinu civilizacije.

Na prvim stranama pojedinih javnih glasila imamo promociju najodvratnijih >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << bljuvotina, promociju incesta, oceubistava. Pre neki dan na naslovnoj strani jednih novina objavljena je slika sina koji se ubio na očevom grobu, a dan posle slika oca koji se ubio na grobu svog sina.

Mediji treba da sagledavaju suštinu problema, a ne da nam u lice bacaju brutalnu posledicu. Šta ukoliko je ta posledica u navedenom slučaju bačena u lice porodice tog tragično preminulog oca i sina. Da li o tome razmišljaju oni koji uz jutarnji doručak zabezeknuti otkidaju parče kifle zagledani u tugu jedva preživele porodice koja izbegava trafike sa novinama, da li o tome razmišljaju oni kvaziintelektualci koji su status pisca sticali inspirisani bombardovanjem Sarajeva dok su pisali o turšiji, a karijeru novinara izveštajima sa ratišta nagojeni patnjom.

Šta ukoliko me neko nazove lopovom putem naslovne strane i bude moj sudija i dželat. Šta ukoliko to vidi moja ćerka koja na trafici kupuje svoje omiljene bombone, a prodavačica u samo našem stilu dobaci: „Hej, pozdravi tatu”, a komšinici došapne: „Sve pokradoše”. Zar možemo da dopustimo da ti isti budu sudije i dželati naših porodica.

Mi danas imamo javna glasila koji poput nekadašnjih državnih medija imaju identičnu logiku optužbi, od toga da je neko agent CIA, izdajnik, gestapovac do poziva na linč i grob. Dakle, mi se i danas, kao i devedesetih, borimo protiv istog.

Ukoliko danas nije moguće biti u stanju da se ispoštuju svakako civilizacijske vrednosti uz strah da se u tome ne pogreši, bolje je po ceo dan samo puštati muziku.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.