Šta zanima strance

Izvor: Politika, 22.Jun.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šta zanima strance

Agencija za strana ulaganja i promociju izvoza – SIEPA prvi put je organizovala učešće domaćih kompanija i predstavnika opština na jednom od najvećih sajmova nekretnina i investicija u Evropi – "Real Vienna", od 23. do 25. maja u Beču.

Na nacionalnom štandu Srbije koji je zahvatao površinu od 100 kvadratnih metara, podeljenom u dve tematske celine – "Srbija – otkrijte mogućnosti" i "Beograd – grad budućnosti" učestvovale su četiri domaće kompanije, predstavnici >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << deset opština i tri specijalizovane agencije za privlačenje investicija.

– "Real Vienna" je jedini poslovni sajam nekretnina i investicija koji je specijalizovan isključivo za tržište centralne i jugoistočne Evrope, i kao takav idealno je mesto za predstavljanje investicionih potencijala Srbije u oblasti nekretnina. Ovakvi sajmovi su i odlična prilika za promociju ostalih privrednih potencijala zemlje i za ono što je najvažnije – menjanje slike Srbije – kaže Aleksandar Miloradović, predstavnik SIEPA, koji je boravio na ovom sajmu.

Njegovi se utisci, kako kaže, polako sležu, ali ipak ne može a da ne naglasi da je izvestan veliki uspeh u predstavljanju potencijala Srbije.

– Imali smo ubedljivo najbolji štand u okruženju, po mnogima i na čitavom sajmu. Ostvaren je veliki broj kontakata i sada predstoji održavanje i produbljivanje tih veza, te zaključenje konkretnih poslova. Kompanije i predstavnici opština koje su izlagale bili su dobro pripremljeni, snabdeveni kvalitetnim marketinškim materijalima i sa dobrim pregovaračkim veštinama. Ostaje nam da čekamo prve ugovore o investicijama – dodaje Miloradović.

U Beču su se međunarodnoj publici predstavili: renomirana advokatska kancelarija Janković, Popović & Mitić, vodeće kompanije u sektoru nekretnina u Srbiji: MPC Propertis, Verano grupa i kompanija Legat ko., koja se prvi put predstavlja međunarodnoj javnosti na nekom od sajmova, kao i predstavnici opština Zrenjanin, Sombor, Loznica, Niš, Vranje, Užice, Čajetina, Kruševac, Subotica i Kragujevac. Pored SIEPA, kao nacionalne agencije, na našem štandu su sa investitorima razgovarali i predstavnici Agencije za promociju investicija i podršku biznisu centralne Srbije i Direkcije za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda. Ovakva mešavina vodećih kompanija iz sektora nekretnina u Srbiji, predstavnika lokalnih samouprava i specijalizovanih agencija, bila je dobra kombinacija za animiranje novih investitora i inostranih partnera koji će se posle ovog skupa odlučiti da posluju u našoj zemlji. Na štandu Srbije drugog dana sajma održan je i prigodan koktel za goste i predstavnike medija na kojem se okupilo oko 200 gostiju.

Prema rečima Aleksandra Miloradovića, projekti koji su predstavljani na sajmu su lokacije pogodne za izgradnju hotela, tržnih centara, stambenih i poslovnih objekata.

– Od velike je važnosti što su izlagači na sajmu, pored Beograda, predstavili i druge gradove. To je bila odlična prilika da se investitori upoznaju i sa mogućnostima za investiranje u ostalim delovima Srbije, budući da je do sada fokus, kada se radi o nekretninama, bio na Beogradu. Veliko interesovanje izazvali su i neiskorišćeni kapaciteti naših banja, kao i planina Zlatibor – objašnjava naš sagovornik.

A stranci su se najčešće raspitivali, kada je reč o investiranju u Srbiju, o liberalizaciji gradskog građevinskog zemljišta, ceni zemljišta, planovima za razvoj turizma (posebno zimski sportovi i banje), ceni izgradnje...

– Postavljana su i opšta pitanja o investicionoj klimi, političkoj stabilnosti, zakonskoj regulativi, kao i o radnoj snazi – kaže Aleksandar Miloradović.

[objavljeno: ]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.