Šta treba da znaju pre škole

Izvor: Blic, 07.Apr.2012, 16:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šta treba da znaju pre škole

Budući prvaci se ovih dana spremaju za testiranja za prvi razred. I dok su oni uzbuđeni zbog prvog susreta sa školom, roditelji se pitaju šta je to što mališani treba da znaju pre nego što sednu u školske klupe. Treba da znaju da drže olovku i da broje do 20

Prvi susret sa školom, testiranje kod psihologa i pedagoga stvara veću tremu roditeljima nego deci.

- Nema nikakve potrebe pripremati dete za testiranje. Od deteta se ne očekuje da zna sva pitanja niti >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << da uradi sve zadatke. Sasvim je u redu i očekivano da pogreši i nešto ne zna. Pustite psihologa da realno proceni zrelost deteta za polazak u prvi razred i eventualno vam da neke savete kako da dodatno pripremite dete za školu - savetuje psiholog Zona Anđelković.

Ono što je korisno da uradite pre tesiranja jeste da upoznate dete sa procedurom koja sledi, objasnite mu da ćete tamo otići zajedno,

da ćete vi sačekati ispred kancelarije, a da će ono ostati sa psihologom gde će pričati, odgovarati na neka pitanja, rešavati zadatke.

- Ne prebacujte svoje strepnje i očekivanja na dete. Ne sekirajte se ukoliko dete ne zna da čita, piše, sabira" Zadatak škole i budućeg učitelja je da svemu tome nauči dete - objašnjava psiholog.

Dete ponekad nije dovoljno emotivno zrelo, ali i tada su tu zaposleni u školi da mu pomognu da se prilagodi i uklopi u okruženje.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.