Izvor: NoviMagazin.rs, 18.Avg.2018, 14:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šta to pse tragače čini tako posebnim?

Kada je u pitanju rešavanje zločina, psi tragači su takvi profesionalci da američki sudovi prihvataju dokaze koje oni obezbede.

Klasifikovani kao goniči nasuprot hrtovima, brzim psima koji vizuelno slede plen, tragači po krvi imaju izrazito moćan njuh, koji se vekovima koristi da bi se ušlo u trag nestalim ljudima i kriminalcima. Prema nekim procenama, mirisna membrana ovih pasa je 40 puta veća od ljudske. Viseća koža na njihovim njuškama, uključujući tu i obešena >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << usta i podvaljke, oklembešene uši i obilje bala, sve to pomaže tragačima pri „usisavanju” mirisnih molekula, tvrdi Lisa Harvi, biolog sa kalifornijskog Koledža Viktor Veli.

Iskusni tragači mogu da slede dva dana star miris čoveka kroz gužvu, vetar i kišu. Ali mogu da budu i dovedeni u zabludu. „Ne mogu uvek da uoče razliku između identičnih blizanaca”, kaže Harvijeva, čije istraživanje ukazuje na to da ovi psi mogu da nanjuše nešto što je u vezi sa genetikom određene osobe. „Ljudski miris je za njih poput otiska prsta”, kaže Dag Lauri, predsednik američke Nacionalne asocijacije policijskih pasa tragača.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.