Šta se upravo dogodilo u Londonu?

Izvor: B92, 24.Sep.2019, 11:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šta se upravo dogodilo u Londonu?

Brenda Hejl i još 10 sudija Vrhovnog suda proglasili su nezakonitim raspuštanje parlamenta Velike Britanije. Stigao prvi zahtev: Ostavka Džonsona.

"Odluka da savetuje Njeno veličanstvo da suspenduje parlament bila je nezakonita zato što je imala efekat nezadovoljstva ili sprečavanja sposobnosti parlamenta da sprovodi svoje ustavne funkcije bez razumnog opravdanja", rekla je predsednica Vrhovnog suda Brenda Hejl.

"Parlament nije suspendovan, tako je jednoglasno odlučilo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << svih 11 sudija. Sada je na parlamentu, a posebno na predsednicima oba doma da odluče o narednim koracima", dodala je Brenda Hejl.

Premijer Džonson je tražio da britanski parlament bude suspendovan od 10. septembra do 14. oktobra, a kraljica Elizabeta Druga je prihvatila njegov zahtev.

Pozivi premijeru Borisu Džonsonu da podnese ostavku i zahtevi za hitno održavanje sednice britanskog parlamenta, prve su reakcije na odluku Vrhovnog suda da je suspenzija parlamenta na Džonsonov zahtev bila nezakonita.

Predsednik donjeg doma britanskog parlamenta Džon Berkou istakao je da sednica tog tela mora hitno da bude održana i najavio da će održati konsultacije sa liderima parlamentarnih partija.

"Radi ostvarenja naše parlamentarne demokratije, donji dom mora da zaseda bez odlaganja. Zato ću hitno održati konsultacije sa liderima parlamentarnih stranaka", naveo je Berkou u saopštenju.

Lider opozicione Laburističke partije Džeremi Korbin pozvao je premijera Borisa Džonsona "da razmotri svoju poziciju". On je ocenio da odluka Vrhovnog suda pokazuje da je Džonson pokazao nepoštovanje demokratije i zloupotrebu moći i dodao da će zahtevati hitnu sednicu parlamenta.

Džina Miler, jedna od aktivista koji su podneli zahtev da Džonsonova odluka o suspenziji parlamenta bude preispitana na sudu, kaže da današnja odluka pokazuje da u Velikoj Britaniji postoji vladavina prava i zakoni iznad kojih nije niko, pa čak ni premijer.

Britanski premijer Boris Džonson neće podneti ostavku i vratiće se u London odmah nakon što održi govor u Ujedinjenima nacijama, kako bi stigao u London do početka sednice Donjeg doma parlamenta, rečeno je iz njegovog kabineta.

Džonson će se iz Njujorka vratiti u London ranije nego što je planirano, nakon odluke Vrhovnog suda Velike Britanije da je suspenzija parlamenta na njegov zahtev nezakonita, prenosi Rojters. Kako je rečeno iz Dauning strita, premijer će kasnije u utorak održati sastanak sa ministrima u vladi.

On je izjavio da će, prema trenutnim zakonskim propisima, Velika Britanija napustiti Evropsku uniju 31. oktobra.

"Prema zakonskim propisima Velika Britanija napušta EU 31. oktobra bez obzira šta bude, ali uzbudljiva stvar za nas je sada da postignemo dobar dogovor, rekao je Džonson novinarima u Njujorku, preneo je Rojters.

"I to je ono na čemu radimo. I da budem iskren, nije nam mnogo lakše zbog ovakvih stvari u parlamentu ili u sudovima", rekao je Džonson.

"Prema zakonskim propisima, mi napuštamo (EU) 31. oktobra i veoma se nadam se da ćemo postići dogovor i mislim da ono što narod u ovoj zemlji želi da vidi jesu parlamentarci koji rade zajedno u nacionalnom interesu, kako bismo ovu stvar uradili i to je ono što ćemo učiniti", dodao je on.

Džonson je ponovio iz UN poziv za održavanje parlamentarnih izbora nakon što je Vrhovni sud ocenio nezakonitim njegovu odluku o suspenziji rada parlamenta. "Očigledna stvar je organizovanje izbora.

Džeremi Korbin svašta govori, a trebalo bi da traži izbore", rekao je Džonson aludirajući da lidera opzicione Laburističke stranke.

Donji dom britanskog parlamenta zasedaće u sredu posle presude, izjavio je predsednik tog Doma Džon Berkou.

"Naložio sam pripremu ne ponovnog sazivanja, već nastavka zasedanja Donjeg doma, s obzirom na to da je njegovo raspuštanje bilo nezakonito", rekao je Berkou.

On je naveo da neće biti održana redovna sesija postavljanja pitanja premijeru koja se održava sredom, ali je dodao da će biti mnogo prostora za hitna pitanja, prenosi Rojters.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.