Izvor: RTS, 21.Nov.2019, 18:30

Šta se sve podrazumeva pod izbornom kampanjom, a šta će biti zabranjeno

Šta se sve podrazumeva pod izbornom kampanjom, a šta će biti zabranjeno

Na sednici Vlade Srbije utvrđen je Predloga zakona o izmenama i dopunama Zakona o finansiranju političkih aktivnosti, kojim se na sveobuhvatniji način definiše šta se sve podrazumeva pod izbornom kampanjom. Utvrđen Predlog zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova 2021. godine, kao i Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o javnom dugu. Vlada usvojila Nacionalni program za zaštitu mentalnog zdravlja za period od 2019. do 2026. godine. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Političkim subjektima uvodi se zabrana da koriste sredstva budžeta Srbije, autonomne pokrajine i jedinice lokalne samouprave kojima kandidati na izborima i izbornim listama, kao javni funkcioneri, državni službenici, službenici u autonomnoj pokrajini i jedinici lokalne samouprave ili neposredno izabrana lica, raspolažu za potrebe obavljanja svojih službenih dužnosti, saopštila je Vlada.

U sprovođenju aktivnosti u okviru izborne kampanje, uvodi se zabrana da koriste druge javne resurse, uključujući službene prostorije, vozila, veb-sajtove i inventar državnih, pokrajinskih i lokalnih organa, javnih ustanova i javnih preduzeća, osim onim javnim funkcionerima koji koriste javne resurse radi zaštite lične bezbednosti, ukoliko je takva upotreba javnih resursa uređena propisima iz te oblasti ili odlukom službi koje se staraju o bezbednosti funkcionera. 
Politički subjekt može da koristi za izbornu kampanju prostorije i usluge organa i organizacija organa javne vlasti ukoliko su te prostorije i usluge dostupne pod jednakim uslovima svim političkim subjektima, na osnovu javno dostupne odluke tih organa i organizacija i pod uslovom da oni mogu da obezbede korišćenje prostorija i usluga tokom izborne kampanje svakom političkom subjektu koji je za to pravovremeno iskazao interesovanje.
Predloženim izmenama predviđeno je ko može pokrenuti postupak pred Agencijom za borbu protiv korupcije, postupak u kojem se odlučuje da li postoji povreda zakona u izbornoj kampanji, kao i način na koji se pokreće postupak.
Uvodi se obaveza Agencije da po prijavi koja se odnosi na povredu ovog zakona u izbornoj kampanji odluči u roku od pet dana od dana prijema potvrde da je politički subjekt obavešten o prijavi, kao i preciziranje roka u kom je Agencija u obavezi da donese rešenje kojim se utvrđuje da je ili da nije došlo do povrede ovog zakona u izbornoj kampanji.
Utvrđen Predlog zakona o popisu stanovništva 
Vlada Srbije utvrdila je Predlog zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova 2021. godine koji predstavlja najvažniji statistički izvor pojedinačnih podataka o stanovništvu jedne države.
Popisom će biti utvrđen ukupan broj stanovnika, domaćinstava i stanova u Republici Srbiji i njihov raspored po upravnim okruzima, gradovima, opštinama i naseljenim mestima.
Obezbediće se pouzdani podaci o vitalnim, etničkim, ekonomskim, obrazovnim, migracionim i drugim obeležjima stanovništva, koji su neophodni za dobijanje precizne slike trenutnog stanja, ali i za projekcije budućih kretanja.
Predviđeno je da ovaj popis bude poslednji koji se sprovodi na tradicionalan način - neposrednim pojedinačnim popisivanjem svih lica, domaćistava i stanova, jer je realno očekivati da će u narednom periodu biti stvoreni uslovi za sprovođenje popisa na bazi registara. Naredni popis planiran je za 2021. godinu, u skladu sa već ustaljenom desetogodišnjom praksom, kao i sa našim međunarodnim obavezama. 
Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o javnom dugu
Vlada Srbije utvrdila je Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o javnom dugu.
Izmenama zakona predviđa se mogućnost da u budućnosti strana pravna lica koja obavljaju poslove kliringa i saldiranja mogu obavljati ove usluge i za domaće hartije od vrednosti, odnosno dražvne obveznice pod uslovima koje će urediti zakon o tržištu kapitala, a što će dovesti do veće dostupnosti hartija od vrednosti denominovanih u dinarima stranim investitorima, približavanje standardima EU, smanjenje troškova finansiranja, i bolju diversifikaciju investitora u domaće hartije od vrednosti.
Izmene zakona predvidele su i preciznije i bliže uslove zaduživanja lokalnih samouprava koji će dovesti do bolje kontrole zaduživanja jedinica lokalnih samouprava.
Predviđena rešenja, takođe, imaju za cilj da otklone uočene nedostatke terminološke prirode i da, na taj način, omoguće efikasniju primenu i preciznije tumačenje važećeg Zakona o javnom dugu.
Nacionalni program za zaštitu mentalnog zdravlja
Vlada Srbije usvojila je Nacionalni program za zaštitu mentalnog zdravlja u Republici Srbiji za period 2019–2026. godine.
Programom je obuhvaćen rad službi mentalnog zdravlja koje su dužne da pruže savremenu, sveobuhvatnu prevenciju, lečenje i rehabilitaciju, kao i adekvatan socijalni pristup, što podrazumeva da se sve ove aktivnosti odvijaju u sredini u kojoj ove osobe žive.
Usvajanjem dokumenta predviđene su i kampanje protiv stigmatizacije obolelih lica koje će organizovano voditi ne samo stručnjaci za mentalno zdravlje već i korisnici psihijatrijskih usluga i sve relevantne organizacije, poput škola, medija i civilnog sektora.
Na sednici je utvrđen Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma o saradnji između Republike Srbije i Evrodžasta kao organa Evropske unije za pravosudnu saradnju u krivičnim stvarima sa sedištem u Hagu.
Članovi Vlade utvrdili su Predlog zakona o hidrografskoj delatnosti čiji je cilj uređenje pravnog okvira ove oblasti koji do danas nije bio uspostavljen. 

Nastavak na RTS...


 I drugi pišu o ovome:
 Povezane vesti
Definisano šta se podrazumeva pod izbornom kampanjom

Definisano šta se podrazumeva pod izbornom kampanjom

Izvor: B92, 21.Nov.2019

Beograd -- Vlada Republike Srbije utvrdila je na današnjoj sednici na koji način se definiše šta se sve podrazumeva pod izbornom kampanjom...Vlada je to utvrdila na današnjoj sednici o predlogu zakona o izmenama i dopunama Zakona o finansiranju političkih aktivnosti...Političkim subjektima uvodi...

Nastavak na B92...


					Vlada utvrdila izmene zakona kojim se funkcionerima zabranjuje korišćenje javnih resursa u kampanji

Vlada utvrdila izmene zakona kojim se funkcionerima zabranjuje korišćenje javnih resursa u kampanji

Izvor: NoviMagazin.rs, 21.Nov.2019

Vlada Srbije utvrdila je na današnjoj sednici Predloga zakona o izmenama i dopunama Zakona o finansiranju političkih aktivnosti, kojim se između ostalog, zabranjuje javnim funkcionerima da koriste budžetska sredstva u sprovođenju aktivnosti u okviru izborne kampanje...Kako je saopšteno iz Vlade...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Funkcioneri ne mogu da koriste javne resurse u kampanji

Izvor: JUGpress.com, 21.Nov.2019

BEOGRAD..Na današnjoj sednici Vlade Srbije je utvrđen Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o finansiranju političkih aktivnosti, kojim se na sveobuhvatniji način definiše šta se sve podrazumeva pod izbornom kampanjom...Političkim subjektima uvodi se zabrana da koriste sredstva budžeta...

Nastavak na JUGpress.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.