Šta se sve može naći u Štitkovu

Izvor: RTS, 18.Dec.2019, 20:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šta se sve može naći u Štitkovu

Na obodu novovaroškog sela Štitkova, domaćinstvo Peroševića, čuva sećanje na život u Starom Vlahu. Potomci loze sveštenika i imućnih stočara, čuvaju nasleđe srednjovekovne kovačnice štitova i sedišta vlastelinske loze Raškovića.
Staro i novo, na jednom mestu, desetak objekata u dvorištu Peroševića, svi se koriste, mada su neki građeni pre trinaest decenija.

"Imamo staru kuću, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << pomoćni objekat pod slamom gde se sušilo meso i varilo mleko i nekad su ručavale sluge, nadničari koji su kosili tu, imamo mlekar. Dva ognjišta su tu bila i sad postoji jedno sa verigama, kovanim. Svi objekti još su u funkciji i svi stoje, održavamo, prekrivamo da ne kisne", kaže Mihailo Perošević iz Štitkova.
Na Javor, nekada srpsko-tursku granicu, u domaćinstvo Peroševića mlade su, kažu, stizale sa pasošem i bogatom devojačkom spremom.
"Ove stvari su ostale od moje svekrve a ona je sačuvala od njene majke. Majka je došla iz Miroseljaca i došla je valjda, tako mi je pričala na Javor s pasošem se udala za njenog oca i ove stvari je donela sa sobom", kaže Stana Perošević iz Štitkova.
I predmet i objekat ima svoju istoriju.
"To su libade, to su njoj kupili, ona se udala u popovsku kuću. Bio joj je dever pop, bio joj je svekar pop i to je retko ko mogao da kupi ali oni su kupili, pošto im je sna iz Srbije da se revanširaju, da se vidi kako su okitili snaju", kaže Stana Perošević.
"Bila je zadruga Čakarevića. Imale su po 3-4 porodice a držali su po 200 ovaca, 60 goveda, 30 konja. Uzimali su sluge te čuvali, nisu njihova deca čuvala", kaže Mihailo Perošević.
Na svakom koraku, od nestajanja su sačuvane riznice Peroševića, prepliću se prošlost i sadašnjost, bude se sećanja i čuva nasleđe.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.