Šta se piše o Gotovini i Markaču

Izvor: B92, 17.Nov.2012, 20:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šta se piše o Gotovini i Markaču

Beograd -- Hrvatski generali Ante Gotovina i Mladen Markač pušteni su na slobodu, a u domovini ih je dočekalo oduševljenje ljudi koji su slavili "pravdu i završetak rata".

Regionalni mediji dan posle analiziraju događaj koji je "uzdrmao" javnost.

Burne reakcije: u Srbiji i dalje šok, neverica i uverenje da odluka Tribunala ne doprinosi pomirenju u regionu i da se njome žrtve - Srbi koji su proterani iz Hrvatske - stavljaju u poziciju krivca, za Sloveniju sloboda generala >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nije pomilovanje za Hrvatsku, zvanična Makedonije nije se oglasila, u Bosni i Hercegovini generali na svim naslovnicama...

"Pobeda", najčešća je reč u hrvatskim štampanim izdanjima koje su, većim delom, posvećena jučerašnjoj odluci Žalbenog veća Haškog tribunala.

"Večernji list" citira Gotovinine reči "Okrenimo se budućnosti", "Jutarnji list" donosi naslov "Odbranili ste čast Hrvatske", a riječki "Novi list" - "Hrvatska nije nastala na zločinu" uz izjavu Gotovine "Okrenimo se budućnosti" i reči Markača da je "Hrvatska oslobođena bez ikakva mrlje".

I u novinama i na elektronskim medijima daju se opširni prilozi o životnom i ratnom putu dvojice generala i toku procesa, kao i mnogobrojne reakcije svih koji su kao političari, pravnici ili veteranski aktivisti uključeni u priču o suđenju.

"Večernji list" objavio je razgovor s predsednikom Ivom Josipovićem u kome se ističe da do optužnice i suđenja ne bi došlo da se na vreme reagovalo na zločine nakon "Oluje" i da je Gotovina u Hrvatskoj razgovarao s haškim istražiocima.

Izjave koje upozoravaju na nekažnjivost zločina nad Srbima nakon "Oluje", ocena predsednika Srpskog narodnog veća Milorada Pupovca da presuda "nije dobra za pomirenje"... su u drugom planu u odnosu na teze da je dokazano da nema krivice Hrvatske ili na započeta natezanja "ko je kriv što su se generali našli u Hagu".

U senci su ostali i stavovi komentatora u listovima i portalima, kakav je onaj na indexu.hr. "Haška priča dvojice generala je završena. Ali, posao hrvatskog pravosuđa tek počinje. Naime, oslobodivši Gotovinu i Markača, sudsko veće pod vođstvom Teodora Merona ni na koji način nije apsolviralo one koji su u 'Oluji' i nakon nje pljačkali, ubijali, silovali i mučili civilne žrtve".

Haškom presudom se konstatuje da su generali nevini, ali ona ni na koji način ne amnestira one koji su osuđeni za ratne zločine, niti utiče na procesuiranje optuženih ili osumnjičenih za ratne zločine, oglasila se danas vicepremijerka i ministarka spoljnih i evropskih poslova Hrvatske Vesna Pusić.

Hrvatski predsednik Ivo Josipović poručio je da je "nerealno očekivati" da će Hrvatska i Srbija u svim aspektima gledati jednako na istoriju, ali da treba naći "minimum konsenzusa, a to je volja za mirom, pomirenjem i poštovanje svake žrtve".

Komentarišući kako će se oslobađajuća presuda odraziti na odnose Beograda i Zagreba, Josipović je za "Večernji list" rekao da veruje da će doći vreme da dve zemlje gledaju slično na političke aspekte rata.

Hrvatski mediji prostor su ustupili i izjavama nezadovoljstva predsednika Srbije Tomislava Nikolića, premijera Ivice Dačića, Rasima Ljajića, zaduženog za saradnju s Hagom, predsedavajućeg Generalne skupštine UN Vuka Jeremića i bivšeg predsednika Srbije Borisa Tadića.

Hrvatski severni sused Slovenija, sudeći prema pisanju dnevnika "Večer", slobodu generala ne vidi kao pomilovanje za Hrvatsku.

Oslobađajuće presude hrvatskim generalima pred Haškim tribunalom ne predstavljaju opšte pomilovanje za Hrvatsku za ratove u bivšoj Jugoslavije i oslobađanje od obaveze da nastavi da traga za ratnim zločincima, piše list.

Kako "Večer" podseća u tekstu pod naslovom "Nema opšteg pomilovanja", pre akcije hrvatske vojske "Oluja", crkva te zemlje je čak blagoslovila oružje koje je bilo korišćeno protiv srpskih civila.

Ni dan posle osobađajuće presude generalima Gotovini i Markaču makedonski zvaničnici nisu javno reagovali na oslobađajuću presudu.

Makedonskim medijima bilo je zanimljivo da samo prenose reakcije iz Srbije i Hrvatske na odluku Tribunala.

Jedino dnevni list Fokus piše da su advokati koji su zastupali Gotovinu isti koji su izdejstvovali oslobađajuću presudu za bivšeg makedonskog ministra unutrašnih poslova Ljube Boškoskog koji je bio optužen za komandnu odgovornost za policijsku akciju u makedonskom selu Ljuboten 2001. kada je ubijeno devet pripadnika albanske Oslobodilačke narodne armije (ONA), navodno civila.

Slučaj "Gotovina i Markač" na naslovnim je stranama svih važnijih bosansko-hercegovačkih dnevnika.

"Hrvatska je drugi put oslobođena", naslov je kojim je sarajevsko "Oslobođenje" propratilo fotografije sa sinoćne proslave na Trgu bana Jelačića u Zagrebu.

Udarne stranice izdanja popunjene su hronologijom haškog slučaja dvojice generala.

"Hrvatska slavi, Srbija u šoku", naslov je "Dnevnog avaza" koji, uz brojna reagovanja, daje i komentar ukazujući na to kolike su razlike u reakcijama na presudu..

Ni banjalučke "Nezavisne novine" i "Glas Srpske" nisu svojim naslovnicama odudarale od prethodnih štampanih izdanja iz BiH, ali su njihovi natpisi propraćeni brojnim negativnim komentarima i reagovanjima politicacra i predstavnika različitih institucija iz Republike Srpske i Srbije.

Predstavnici "sedme sile" gledaju i unapred pa im je za prenošenje zamimljiv gest hrvatskog fudbalskog selektora Igora Štimaca koji je poručio da će pozvati Gotovinu i Markača da izvedu početni udarac na kvalifikacionom susretu za Svetsko prvenstvo između Hrvatske i Srbije, 22. marta 2013!

U međuvremenu, utisak je izveštača Tanjuga iz Zagreba, Hrvatsku je preplavio osećaj nenadane sreće, jer je neko treći sa generala i naroda skinuo pečat zločina. Zločina koji se dogodio.

Na jedan dan Hrvatska je zaboravila na ekonomsku krizu i nezaposlenost, koji su i u ovoj zemlji glavni problem. Osećaj ponosa, pravog ili fiktivnog, pravedno ili nepravedno izazvanog, bio je, barem na jedan dan, jači od osećaja siromaštva.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.