Šta se krije iza pokušaja puča u Rusiji? Ovo nije bio sukob Putina i Prigožina

Izvor: B92, 26.Jun.2023, 16:23

Šta se krije iza pokušaja puča u Rusiji? "Ovo nije bio sukob Putina i Prigožina"

Način na koji je pokrenut i prekinut puč u Rusiji otvara pitanje ne samo što se zbivalo u pozadini okršaja ruskih moćnika, nego i političkih perspektiva Rusije.

Može li se iskoristiti prilika i srušiti režim Vladimira Putina?

Postoje dve sukobljene teorije (obe ne isključuju pad Putina) koje polaze od različitih pretpostavki što se tačno uopšte dogodilo i zašto je šef Vagner grupe, Jevgenij Prigožin svoje jedinice okrenuo prema Moskvi.

I jedna >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i druga teorija uvažavaju kako je sukob bio vrlo stvaran. Jedni eksperti zaključuju kako se jednostavno radi o pobuni koju će režim preživeti, ali će zbog svoje supresivnosti postajati sve disfunkcionalniji te će pasti. Ova teorija čak spominje presedan neuspešnog puča generala ruske vojske Lavra Kornilova u rujnu 1917...

Druga teorija pak počinje s tezom kako se uopšte ne radi o puču organizovanom od strane Prigožina nego o sukobu dva klana u piramidi ruske moći. Jedan klan je vezan uz krugove Sankt Peterburga odnosno Putina. Drugi je ‘moskovski‘, a kontrolišu ga navodno vojni zapovednik Gerasimov i ministar odbrane Šojgu.

Politička analitičarka Velina Čakarova tvrdi kako je bizarni puč zapravo priprema Putinove izborne kampanje u martu 2024. godine. Prema ovoj teoriji Prigožin je samo Putinov poslušnik koji je organizovao puč kako bi se za vojne neuspehe u Ukrajini mogli okriviti Gerasimov i Šojgu.

Čakareva tvrdi da je Prigožin od svoje pojave na političkoj sceni ionako imao ulogu žrtvenog jarca. Bilo kako bilo, da li je zaista realno da ovako suludim potezom Putin možda povećava šanse za ‘legalni‘ ostanak na vlasti?

S obzirom da niti u zapadnim liberalnim demokratijama smrtna kazna nije šokantna ako se radi o pučistima i izdaji nacionalnih interesa usred oružanog sukoba, kako je uopšte bila moguća neka vrsta očigledne nagodbe Putin-Prigožin?

Zašto Putin de fakto amnestira Prigožina i Vagnerove plaćenike iako su navodno krenuli u Moskvu izvojevati njegovo rušenje, umesto da najavljuje hvatanja vagnerovaca i njihovo vraćanje u zatvore?

Kako je uopšte došlo do toga da pregovara s ‘izdajicom‘, iako se njegov bezbednosni aparat do sada pokazao vrlo kreativan kad su u pitanju ubistva?

Nema sumnje da je Putin spreman apsolutno na sve kako bi zadržao punu kontrolu nad Rusijom jer u njegovom slučaju gubitak te kontrole za njega znači ili smrt ili zatvor, a akcije Prigožina bile su takve prirode da je zbog istorije Rusije potpuno neverovatna informacija da su Putin i Prigožin zaista nekim čudom postigli neku vrstu mirnog dogovora prema kom će nekadašnji Putinov pijun za prljave poslove plaćenika preseliti u Belorusiju i proći nekažnjeno, kao i svi pripadnici Vagner grupe.

U ruskoj političkoj tradiciji, kao i globalnoj istoriji pokušaja nasilnih prevrata, definitivno nisu tobožnje džentlmenske nagodbe o zaustavljanju sprečavanja krvi.

S obzirom da su Prigožinovi ljudi početkom puča u vojnom aerodromu u blizini Rostova pobili 39 ruskih pilota i naneli najveću štetu ruskom vazduhoplovstvu u jednom danu od početka rata u Ukrajini, potpuno je neverovatno da osoba Putinove moći nije istrajala u likvidaciji Prigožinai brutalnom obračunu s Vagner grupom.

Putinov režim ubijao je ljude zbog iznošenja političkih stavova, a sada Prigožinu i Vagneru opraštaju najcrnji dan ruskog vazduhoplovstva?

Čak i ako je teorija Veline Čakarove tačna, Putin je ipak pokazao slabost jer je popustio pred nezamislivim maršem jedinice - koju čini značajni broj zatvorenika i ranije problematičnih profesionalnih vojnika - na Moskvu.

Ono što je pri tome upadalo u oči zapadnim posmatračima su scene podrške dela lokalnog stanovništva Vagnerovim plaćenicima. Znači li pak to da deo Rusije preferira okrutnog Prigožina pred vojnim establišmentom Rusije, pa je Putin prepoznao kome se pametnije prikloniti pre nego što počnu ozbiljnije javne prozivke zbog gubitaka u Ukrajini?

Bilo kako bilo, ako je Putin postigao bilo kakav pakt s Prigožinom utisak je da ga to još više odmiče od političke realnosti. Biće mu nemoguće, ako ništa drugo, objasniti vlastite reči o izdaji.

Utisak je da teorija Čakarove, koja vidi Putina kao politički racionalnog agenta, ipak potcenjuje u kojoj meri lične nedemokratske diktature mogu produkovati potpuno iracionalne odluke odnosno haos.

Posebno je velika opasnost, zapažaju politički analitičari Georg Egorov i Konstantin Sonin, koju donose tzv. degenerativne autokratije. Oni su u svom naučnom radu iz marta ove godine doveli Putina u društvo ‘velikana‘ kao što su bili Hitler, Hirohito, Mao ili Pol Pot i zaključili kako degenerativne autokratije '…obično uključuju i monumentalnu pogrešnu procenu i institucionalno okruženje u kojem bolje informisani podređeni nemaju šanse sprečiti da se odluka sprovede.'

U svom radu Egorov i Sonin su ponudili "..dinamičan model nedemokratske politike, u kojoj se represija i loše odlučivanje samopojačavaju. Represija smanjuje pretnju, ali povećava uloge za vladajućeg; s višim ulozima, savijen stavlja veći naglasak na lojalnost nego na kompetenciju. Naša teorija baca svetlo na mehanizam pogubnih individualnih odluka u visoko institucionaliziranim autoritarnim režimima".

Da li je moguće da se Putin zapleo u teške manipulacije samo da bi sebi povećao šanse za produžetak autorativne vladavine? Čak i da jeste, verovatno je počinio ogromnu grešku jer se niti jedna stana sila neće dugoročno osloniti na državnika koji režira napad bivših zatvorenika na najveći grad.

Putin je, naprimer, dobio podršku KP Kine za sređivanje stanja u zemlji, ali tek nakon što je postalo očigledno kako neće biti uhvaćen, uhapšen ili ubijen.

Bilo kako bilo, činjenica je da je Prigožin konstantno bio u sukobu s vojnim vrhom. Kritike i napadi na vojni vrh postali su tokom rata u Ukrajini njegov modus operandi.

Bilo je jasno da je uz kruti centralizirani način upravljanja u Rusiji tako nešto jedino moguće uz odobravanje Putina.

Ako je kojim slučajem Čakareva u pravu oko pozadine puča u Rusiji, onda možda pravi obračun u vrhu ruskih vlasti tek sledi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.