Šta se krije iza dojave o bombi – gde su nestale cigarete iz luke Bar?

Izvor: B92, 11.Feb.2022, 00:17

Šta se krije iza dojave o bombi – gde su nestale cigarete iz luke Bar?

Bar -- Nastavljena su hapšenja zbog nestanka velike količine cigareta iz Slobodne zone Luke Bar.

Uhapšena je i treća osoba, koja se sumnjiči za krivično delo krijumčarenje. Na sinoćnjem saslušanju u tužilaštvu, direktor firme "Peročević", Memo Peročević, branio se ćutanjem, dok je osumnjičeni carinik Dejan Dabanović negirao krivicu.

Iz skladišta Slobodne zone Luke Bar, ukradeno je više od 11 hiljada paketa cigareta. Među nestalim cigaretama je i 2.520 >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << paketa onih koje su predmet postupka SDT-a. V.d. direktorice Uprave prihoda i carina Milena Petričević je kazala da su cigarete zapravo postale vlasništvo Specijalnog policijskog odjeljenja, zato što su bile predmet postupka.

"Postupak je protiv jednog od zakupaca ovog skladišta započet 2020. godine i moram da naglasim da je pristup tim paketima, ključeve i svu ostalu proceduru, sve bilo u isključivoj nadležnosti Uprave policije i Specijalnog policijskog odeljenja", kazala je Petričević.

Iz policije su juče kazali da ne obezbeđuju skladište u Slobodnoj zoni, kojom upravlja Luka Bar, te da carinski nadzor vrši Uprava prihoda i carina.

Čelnica Uprave ističe da je preduzela ono što je bilo moguće, a to je da utvrdi da li ima odgovornosti carinika.

"U delu propuštanja, u šest dana ukupno osam kamiona je u različitim intervalima, od po četiri dana, napustili carinski prelaz, na način što nije evidentiran teret. Jedan od carinika takođe nije prošao poligraf i u procesu ispitivanja i istražnih radnji utvrđena je njegova odgovornost", istakla je Petričević.

Zbog slučaja iz Slobodne zone, sinoć su na saslušanju u barskom tužilaštvu, bili direktor firme "Peročević" i carinik Dabanović. Dok se Peročević branio ćutanjem, Dabanović je iznio odbranu.

Advokat Dejana Dabanovića, Danilo Mićović je kazao da je njegov branjenik negirao krivicu.

"Negirao je izvršenje krivičnog dela koje mu se stavlja na teret. Određeno mu je zadržavanje po pritvorskom osnovu zbog opasnosti da ne ponovi krivično delo i zbog uticaja na svedoke. Očekujem da danas, eventualno sutra bude priveden kod sudije za istragu i da sudija donese zakonitu odluku", kazao je Mićović.

Istražitelji nastavljaju da proveravaju ko sve stoji iza nestanka cigareta. Nakon Peročevića i Dabanovića, uhapšena je i treća osoba, vozač kamiona Jovan Drašković koji se kao i Peročević, sumnjiči za krijumčarenje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.