Šta se dogodi organizmu kada naglo prestanemo sa kafom

Izvor: NoviMagazin.rs, 24.Dec.2016, 13:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šta se dogodi organizmu kada naglo prestanemo sa kafom

Mislite li da je upravo sada vreme za još jednu kafu jer vas je ona jutarnja prestala držati budnima - pročitajte ovo i saznajte mogu li čak i okorele kafopije prestati piti to svoje crno zlato, odnosno, šta će se dogoditi s organizmom ako mu uskratite taj poznati izvor "energije".

Ako ste se ikada pitali, nakon što se svašta čuli na tu temu, što bi se vama tačno moglo dogoditi ako biste samo jedan dan prestali piti kavu na koju ste navikli, evo odgovora iz ličnog iskustva >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << Stefani Ekelkamp koji je nedavno objavljen na stranicama Women's Healtha.

"Znate, očekivala sam grozne nuspojave, ali dogodilo se i nešto lepo što nisam očekivala i što sam zapravo godinama pokušavala", napisala je to i zaintrigirala nas.

"Dakle, kafu pijem već godinama. Jutro ne mogu zamisliti bez šoljice vruće razbuđujuće kafe nakon koje sledi neka blaža varijanta, a do kraja dana znala sam popiti još barem jednu - popodnevnu dozu, i iako nisam osećala da mi kafa zapravo smeta poželela sam da vidim mogu li bez nje. Naravno, panično sam se bojala nuspojava o kojima se toliko priča - o glavobolji i manjku energije i samo da znate - nije mi bilo lako.

Strašne glavobolje koje ni pilula ne može izlečiti

Da - glavobolja tokom odvikavanja od nažalost nije mit. Kofein je po svojoj strukturi sličan adenozinu, hemijskom hormonu koji se obično veže za receptore u mozgu zadužene za uspavljivanje no kada ga pijemo kofein počinje zbunjivati adenozin pa se on veže na receptore i umesto da nas uspavljuje, kako bi to pravi adenozin napravio, kofein ga doslovno izgura iz priče i daje nam suprotan učinak - razbuđuje nas.

Foto: pixabay

I zato što više kave pijete više ćete zbunjivati, odnosno blokirati adenozine, ali će mozak uz toliko podsticaja stvarati sve više adenozina, kafa će ih sve više blokirati, a jednom kada izostavite jutarnju kafu dodgodit će se - haos.

Uz toliko adenozina koje je telo naviklo proizvoditi ođednom će početi raditi kako treba i činiti vas puno umornijima nego što jest. Na koncu - probudili ste se, a već se osećate umorno. I onda sledi glavobolja jer je toliko adenozina proširilo vaše krvne sudove i uopšte, ne naviknuto na jutra bez kafe, sada će vam stvarati bolne problem.

I zato jedan pametan savet - ako se zaista želite rešiti kafe iz svog života - prvo - ne radite to poneđeljkom. Startujte barem u subotu tako da možete lakše preživeti do tog trećeg dana, ili - još bolje, ako pijete više šoljica kafe dnevno tada jednu dozu ostavite kofeinski, a druge zamenite biljnim čajevima ili, ako ste baš veliki fan ukusa kafe, prebacite se na bezkofeinsku.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.