Sta placaju roditelji Dan sa detetom U BOLNICI 1.000 dinara

Izvor: medio.rs, 20.Feb.2016, 22:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sta placaju roditelji Dan sa detetom U BOLNICI 1.000 dinara

"Naplatili su mi 5.000 dinara jer sam sedela pored bolesnog deteta pet dana, a nisam imala uput", revoltirano priča za "Blic" Milena P. iz Vršca.

Milena P. je sa ćerkom do pre nekoliko dana ležala u Institutu za majku i dete "Dr Vukan Čupić". Roditelj koji s detetom provede dan u dečjoj bolnici plaća "smeštaj" ako do otpusta ne nabavi uput.

- Dete je imalo uput za pregled u Institutu, pa smo došli iz Vršca, ali je zadržana u bolnici. Ja nisam imala uput, a >> Pročitaj celu vest na sajtu medio.rs << sestra na odeljenju mi je rekla da ga moram doneti pre otpusta ili ću platiti 1.000 dinara po danu. Izašli su mi u susret i poslali faksom zahtev za uput našem domu zdravlja, ali do otpusta ništa nije stiglo. Rođak iz Beograda mi je pozajmio novac, pa sam platila - kaže Milena.

Našoj redakciji javilo se još nekoliko roditelja koji su slično prošli iako spavaju zajedno s detetom u krevetu, ili na stolici, a obroci im se svode na poparu, kuvani grašak... U toaletima nema sapuna, peškira...

Ako imaju uput, ništa ne plaćaju, ali dan bez uputa košta. Za roditelje se prave obroci, to mora neko da plati. Ako nemaju uput, a ni pare, napravimo ustupak pa sačekamo nekoliko dana da donesu uput iz doma zdravlja.dr Radoje Simić, direktor Instituta za majku i dete

Šta košta 1.000 dinara?

- Ako imaju uput, ništa ne plaćaju, ali dan bez uputa košta. Za roditelje se prave obroci, to mora neko da plati. Ako nemaju uput, a ni pare, napravimo ustupak pa sačekamo nekoliko dana da donesu uput iz doma zdravlja. O tome odlučuje upravni odbor ustanove - kaže dr Radoje Simić, direktor Instituta za majku i dete.

U Univerzitetskoj dečjoj klinici u Tiršovoj kažu da je naknada za pratioce deteta kod njih 700 dinara po danu, takođe ako roditelji nemaju uput Fonda.

Prof. dr Zoran Radojičić, direktor Dečje klinike u Tiršovoj, objašnjava da je taj novac naknada za troškove ishrane, održavanja lične higijene, korišćenje prostora...

- U slučaju da je porodica iz unutrašnjosti i nema nikoga ko bi mogao da izvadi i pošalje taj papir, trudimo se da ga potražujemo od filijale RFZO - objašnjava Radojičić.

Radojičić kaže i da se dešavalo da neko nema uput, ali da ne plati troškove i da to ostavlja "loš utisak onima koji su obaveze izmirili".

Ministarstvo: Neophodna saglasnost

- Ako je dete primljeno kao hitan slučaj, u roku od tri dana od prijema neophodno je da se donese uput od pedijatra za lečenje deteta i uput za pratioca, koji overava lekarska komisija RFZO. Samo kada roditelji nemaju overen uput, ustanova ima pravo da naplati troškove boravka za pratioca po cenovniku koji je sama definisala. Ima roditelja koji ne znaju da im je kao pratiocu neophodna ocena lekarske komisije, pa dolazi do problema - kažu u Ministarstvu zdravlja.

Nastavak na medio.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta medio.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta medio.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.