Šta piše u Rezoluciji o Srebrenici

Izvor: RTS, 03.Mar.2010, 20:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šta piše u Rezoluciji o Srebrenici

Iako nema zvaničnih informacija o tome šta se događa sa tekstom Rezolucije Skupštine Srbije o Srebrenici, u javnosti su se pojavili neki delovi predloga teksta. U parlamentu očekuju da će predsednica Slavica Đukić-Dejanović zakazati konsultacije u vezi sa tom Rezolucijom.

Poslanici vladajuće koalicije u republičkom parlamentu danas su bili iznenađeni informacijom u medijima da je tekst Rezolucije o Srebrenici završen, i ocenili da se radi o medijskoj spekulaciji. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<

Dnevni list "Blic" objavio je da je nacrt rezolucije, kojom bi Skupština Srbije trebalo da osudi zločine počinjene u Srebrenici 1995. godine, završen i da bi uskoro o njemu mišljenje trebalo da daju neke vladajuće i opozicione političke partije.

Predstavnici parlamentarnih stranaka su, u izjavama novinarima, istakli da će tekst Rezolucije biti rezultat zajedničkog rada poslanika.

U Demokratskoj stranci su naveli da su iznenađeni informacijom da je tekst Rezolucije spreman i ponovili da ta rezolucija, kao i ona kojom će biti osuđeni zločini počinjeni nad Srbima, treba što pre da se donesu u Skupštini Srbije.

Rezolucije, kako su istakli, treba da budu inicijative samih poslanika i da "zasluže što veću podršku, jer predstavljaju civilizacijski, a ne politički akt".

Rezolucija se ne piše u medijima

Socijalisti su naglasili da rezolucija o Srebrenici ne može da se piše u medijima, niti se o toj temi može razgovarati na taj način i dodali da će biti napisana onog momenta kada se dogovore svi poslanici koji će i biti njeni predlagači.

Prema oceni SPS, uskoro se može očekivati i sastanak šefova poslaničkih grupa na kome će se o tome razgovarati.

U Ligi socijaldemokrata Vojvodine su, takođe, rekli da su iznenađeni informacijom objavljenom u "Blicu" i naveli da nemaju saznanje ni da je pisanje tog teksta u toku, niti su o tome konsultovani.

Poslanici LDP-a su naveli da "nisu videli dokument DS" i istakli da predsednik Republike, koji je inicirao čitavu ideju, treba da pozove šefove parlamentarnih stranaka da sa njima razgovara, kao i širu javnost od političke, jer, kako su ocenili, "odgovor na Srebrenicu ne mogu davati samo političari".

Prema saznanjima "Blica", u preambuli nacrta rezolucije citira se presuda Međunarodnog suda pravde, u kojoj su događaji u Srebrenici okarakterisani kao genocid, dok se u nastavku teksta najoštrije osuđuje "zločin" počinjen nad Bošnjacima i obećava da će se pred Sudom u Hagu naći begunac Ratko Mladić.

Prema neimenovanim navodima lista, u toku je izrada još jedne deklaracije, koju pišu eksperti u Ministarstvu spoljnih poslova, a koja je "na istom tragu".

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.