Izvor: Blic, 08.Apr.2016, 11:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šta nije u redu s ovom lampom? Neobična iluzija PREVARILA INTERNET

Dok pažljivo posmatrate lampu sa snimka koja se klati sa plafona i kojoj je pošlo za rukom da zbuni korisnike interneta, da li ste uspeli da primetite nešto neobično.

Pored vrlo prefinjenog dizajna primetićete optičku iluziju zbog koje ćete pomisliti da deo lampe koji zapravo nedostaje postoji. Ovaj fenomen je poznat kao "iskrivljena percepcija" i stvara iluziju da postoji celokupna fizička struktura, iako jedan veliki deo nje nedostaje.

Glen Luis Stil je poznat >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << po stvaranju interesantnih rešenja lampi u okviru svoje kompanije Li Lajt. Ova lampa pored toga što se poigrava sa vašim mozgom, može da vas učini nervoznim jer stičete utisak da vas svojom promenom oblika prati u stopu.

Ova varka nastaje zbog potrebe mozga da upotpuni sliku za koju smatra da je kopletna, a to se dešava zbog jakog uticaja vašeg pređašnjeg iskustva o tome kako bi slika trebalo da izgleda. Prvo obrađujemo sliku na osnovu osnovnih komponenti, kao što su boja, dubina i forma, da bismo ih potom sklapali u celinu putem informacija o celokupnom vizuelnom obličju.

Vizuelna predstava odgovara opisu u našoj memoriji da bismo na kraju uspeli da sklopimo već poznatu sliku koja za nas ima očekivano značenje. Kada svetlo dođe u kontakt sa mrežnjačom u oku potrebno je manje od desetog dela sekunde da mozak pretvori signal u sliku.

Neurobiolog Mark Čangizi tvrdi da ta vremenska distanca koja postoji od primanja do slanja informacije u mozak pomažu da on stvori predstavu o tome kako bi slika trebalo da izgleda. Zbog toga kad vidite ovu lampu da se klati sa plafona vaš mozak veruje da je u pitanju kompletna kocka zato što nema dovoljnio vremena da poveruje da je slika drugačija.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.