Šta muči žene preduzetnice

Izvor: Press, 27.Jun.2015, 12:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šta muči žene preduzetnice

Udeo "ženskih preduzeća" u ukupnom broju malih i srednjih preduzeća u Srbiji je 31,7 odsto, skoro polovina osnovanih ženskih biznisa nakon izvesnog vremena se ugasi, a najveći problemi su likvidnost,teži pristup tržištu i lancima dobavljača, ističu iz Udruženja poslovnih žena Srbije.
         Neke analize pokazuju da žene u preduzetništvo uglavnom "ulaze" iz nužde, stopa gašenja ženskih >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << preduzeća u Srbiji je znatno veća (47 odsto) nego što je to slučaj kod poslova koje pokreću muškarci (38 odsto). "Ni ženska preduzeća ne zaobilaze problemi sa likvidnošću koji su prisutni u sektoru malih i srednjih preduzeća, a postoji teškoća pristupa tržištu za žene, lancima dobavljača koji guše male biznise jer ne mogu u dovoljnoj meri da ispune uslove da bi ušle u lanac snabdevanja", objašnjava predsednica Udruženja poslovnih žena Sanja Popović Pantić. Kako je rekla Tanjugu, potrebne su podsticajne mere kako bi se pomoglo žensko preduzetništvo, poboljšali uslovi finansiranja, a usvajanje Zakona o mikrofinasiranju važno je jer bi to pomoglo jer su ženski biznisi baš u 90 odsto slučajeva mikro-biznisi. Ona je rekla da je neophodno da se institucionalizuje instrument finansiranja, što će u značajnoj meri olakšati opstanak i održivost ženskih preduzeća. "S druge strane, olakšavanje pristupa lancima dobavljača za žene, uključivanjem u lanac snabdevanja, važna je održivost ženskih biznisa jer nije samo cilj da podstičemo žene da osnivaju firme pa da se nađu u nebranom grožđu kada dođe do problema plasmana i naplate, već da im se merama omogući da porastu i da budu i same generatori radnih mesta", rekla je Popović Pantić. Neke analize pokazuju da žene u preduzetništvo ulaze iz nužde (66 odsto) dok 34 odsto njih to čini zbog šanse. Kako je kazala Popović Pantić, žene i dalje pokreću posao u sektoru usluga jer je nisko -kapitalan sektor i ne zahteva neka velika ulaganja. Inače žene u preduzetništvo "ulaze" izmedu 36 i 55 godina starosti, a u većini slučajeva se nalaze na čelu preduzeća koja upošljavaju manje od 10 zaposlenih. Oko 91,6 odsto preduzetnica je osnovalo samostalno ili sa drugim suvlasnicima preduzeće, 7, 4 odsto njih je dobilo preduzeće na poklon, dok je 0, 9 odsto kupilo vlasništvo nad preduzećem. Oko 57 odsto preduzetnica bilo je zaposleno pre osnivanja sopstvene firme, a  80 odsto preduzetnica radilo je u sektoru u kome posluje njihovo preduzeće. Kako bi nagradilo žene koje se trude i ulazu u svoje biznise, Udruženje poslovnih žena Srbije (UPZ Z) organizuje već devetu godinu zaredom izbor najboljih preduzetnica u Srbiji i nagradu "Cvet uspeha za ženu zmaja". Preduzetnice se mogu prijaviti za jednu od dve kategorije-"najevropskija ženska firma" i "najbolji model zapošljavanja žena", kao i za jednu potkategoriju -"samozapošljavanje". Uslovi konkursa za izbor najboljih srpskih preduzetnica su i dalje isti, odnosno, na konkurs se mogu prijaviti sve poslovne žene u Srbiji koje su vlasnice, ili imaju udela u vlasništvu preduzeca, bez obzira na vrstu delatnosti.

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.