Šta koči Zojin, Tijanin i Tamarin zakon

Izvor: RTS, 23.Dec.2014, 20:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šta koči Zojin, Tijanin i Tamarin zakon

Da se donese novi zakon ili izmeni postojeći, nažalost, inicira se tek posle nesreće koja uzburka javnost. Na čekanju su Zojin, koji je najbliži usvajanju, a Tamarin i Tijanin zakon još nisu zvanično predloženi.

Zojin zakon treba da obaveže lekare da, ukoliko za šest meseci ne uspostave dijagnozu, pacijenta upute u inostranstvo, i to o trošku države.  

Kada se pre desetak dana na skupštinskoj tabli pojavilo da 157 od 250 poslanika nije glasalo da Zojin zakon >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << bude na dnevnom redu, postavilo se pitanje - da li je važno ko ga predlaže?

"Ja roditelje male Zoje nisam znao, oni su izabrali mene iako su znali da ja pripadam opozicionoj partiji, znali su da idemo težim putem. Evo došli smo do kraja i mislim da ćemo ga izglasati", kaže poslanik DS-a Dušan Milisavljević.

"Nažalost, neke proceduralne stvari su nas zaustavile, malo i političke sujete - da se o tome nije jasno razgovaralo na kolegijumu i da je tako jednom jako važnom i humanom zakonu zarađivali jeftini politički poeni. Takav zakon se donosi u saglasju svih i sa vladom. Međutim, ne kasnimo", kaže poslanik vladajućeg SNS-a Zoran Babić.

Predlozi zakona koji nose ime po Tijani iz Subotice, koja je ubijena u avgustu i drugi, po Tamari, nastradaloj u požaru u novosadskoj diskoteci pre dve i po godine, još nisu našli put do Skupštine. Ali, uskoro će i oni, tvrde nadležni.

"Razgovarao sam sa ministrom policije i dobio potvrdu od njega da će novi zakon o policiji, koji se odnosi i na ta dva zakona, biti u skup proceduri i biti izglasan u prvom kvartalu 2015 godine", navodi Babić.

Tijanin zakon predviđa da se u slučaju nestalih malololetnika odmah krene s potragom, uz puno angažovanje tehnike i ljudstva. Tamarin predviđa da nijedan noćni klub ne može da bude registrovan ako nema protivpožarnu zaštitu.

"Ako deca gore - država ne postoji. Ne mogu deca da nam gore. Koliko puta treba da se to desi? Nama nikad dosta povoda. Ako već ne možemo da predviđamo da će se to desiti, zar treba više povoda? Mi smo društvo koje zaista reaguje kasno", kaže psiholog Prvoslav Plavšić.

Predlozi pojedinca i društva su dobrodošli ali se, podsećaju upućeni, ne smeju donositi u afektu.

"Za svaki od tih zakona vi biste morali da imate ozbiljnu stručnu raspravu koja će vam reći šta donosi takav predlog. Zakon je kao pazle - vi morate izmenom jednog dela da vidite da li ćete na neki način uticati na druge zakone", objašnjava advokat Božo Prelević.

Psiholog Plavšić ističe da sa ovim zakonima treba požuriti, ali i da istovremeno sa njima treba pratiti i ostalo.

"Recimo, imamo moralne obaveze, saznajne, ljudske koje ne može ni jedan zakon ni sprečiti niti pospešiti tako lako. Moramo da radimo i na tome da bi taj zakon imao smisla, da bi dao neke rezultate", objašnjava Plavšić.

Osmogodišnja Zoja Mirosavljević umrla je od retke bolesti, petnaestogodišnja Tijana Jurić je svirepo ubijena, a dvadesetpetogodišnja Tamara Miladinović stradala je zbog neodgovornosti drugih.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Šta koči Zojin, Tijanin i Tamarin zakon

Izvor: NoviMagazin.rs, 23.Dec.2014

Da se donese novi zakon ili izmeni postojeći, na žalost, inicira se tek posle nesreće koja uzburka javnost. Na čekanju su Zojin, koji je najbliži usvajanju, a Tamarin i Tijanin zakon još nisu zvanično predloženi...Zojin zakon treba da obaveže lekare da, ukoliko za šest meseci ne uspostave dijagnozu,...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.