Šta kažu u Prištini o sastanku Kosneta s Veseljijem i Haradinajem

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Jan.2019, 18:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šta kažu u Prištini o sastanku Kosneta s Veseljijem i Haradinajem

U Prištini se sutra američki ambasador Filip Kosnet sastaje sa predstavnicima privremenih prištinskih institucija, Kadrijem Veseljijem i Ramušom Haradinajem, a ishod bi mogao da bude ukidanje taksi na proizvode iz Srbije i BiH.

Upravo je ambasador Kosnet bio taj koji je političkim liderima Albanaca pre sedam dana dostavio dokument Saveta za nacionalnu bezbednost SAD i Stejt departmenta, kojim se zahteva da Priština odmah ukine tu meru ili će, u suprotnom, Prištini uvesti >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << sankcije.

"Tražimo da takse odmah budu suspendovane", navodi se u dokumentu, koji ima osam tačaka, i napominje da će SAD inače uskratiti podršku Kosovskim bezbednosnim snagama.

Ukidanje taksi uslov je Beograda za nastavak dijaloga o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, a predstavnici vladajuće Demokratske partije Kosova očekuju da će biti postignuta neka vrsta dogovora, kako odnosi Prištine sa SAD, koju oni smatraju svojim najpouzdanijim partnerom, ne bi bili ugroženi.

Politički analitičar Rasim Ali rekao je za prištinski Zeri onlajn da je pitanje nametnutih taksi na proizvode iz Srbije generalno preraslo u nešto što je mnogo više od pukih odnosa Prištine sa EU i SAD, jer utiče i na unutrašnje stabilnosti i moglo bi dovesti do pada Haradinajeve vlade.

Ali smatra da bi sve bilo drugačije da su takse rasle postepeno i povremeno, a na osnovu jasne strategije i analize onog što bi to povećanje donelo i kakav bi bio konačni efekat tog povećanja.

"Pošto je nametanje taksi izvršeno nakon neuspeha svakog pokušaja da se Kosovo pridruži međunarodnim organizacijama, optužujući Srbiju da blokira ove procese, to pitanje je postalo više političko, a ne ekonomsko", rekao je Ali.

On smatra da uslov koji se postavlja Beogradu, da će takse biti ukinute kada Srbija prizna kosovsku nezavisnost, nije realan jer je to deo procesa briselskog dijaloga.

"Realna slika aktuelne situacije je da SAD vrši pritisak na ukidanje taksi, vladajući DPK nema jasan stav o tom pitanju, predsednik (Tači) je spreman da ukine porez, a premijer (Haradinaj) kaže da vlada može i da padne, ali da takse neće biti ukinute", naveo je Ali.

Ukidanje taksi, kaže, više zavisi od vladajuće DPK, nego od premijera, pa je ta mera i dalje na snazi, ali je zato saradnja u vladajućoj koaliciji, čija je DPK okosnica, postalo teško.

Potpredsednica opozicionog pokreta Samoopredeljenje Fatmira Mulhađa Kolčaku smatra da je odluka o nametnutim taksama Srbiji pravedna, ali bi vlada, kaže, trebalo da zna na koji način da to objasni na međunarodnoj sednici.

"Vlada je prilikom odlučivanja o taksama trebalo da ima ubedljive argumente za partnere. Mi kao Samoopredeljenje već dugo tražimo punu ekonomsku i trgovinsku uzajamnost, ali i političku, jer imamo apsolutna prava jer nas je Srbija stalno blokirala za članstvo u međunarodnim organizacijama. Ali vlada treba da zna kako da to objasni", rekla je Kolčaku.

Takođe, smatra da je Priština tokom dosadašnjeg dijaloga sa Beogradom u Briselu bila, kako tvrdi, više nego konstruktivna, ali da Kosovo od toga nije imalo koristi.

Ipak, ona ne isključuje mogućnost da nakon sastanka sa američkim ambasadorom sutra, Haradinaj promeni stav kao što je, podseća, učinio u slučaju Sporazuma o demarkaciji sa Crnom Gorom.

"Aktuelna vlada je pokazala da je nestabilna kada je reč o donošenju odluka. Videli smo kontroverzu o demarkaciji. Dok su bili u opoziciji nisu prihvatali sporazum o tome, a kada su došli na vlast, prihvatili su ga. Koliko je u tom trenutku taj sporazum značio, sada znače takse, a ova vlada se pokazala kao nestabilna", navela je ona.

Šef parlamentarne grupe opozicione Socijaldemokratske inicijative, Biljal Šerifi, izjasnio se protiv ukidanja taksi.

On je na svom fejsbuk profilu napisao da bi odluka vlade da ukine takse bila pogrešna, jer bi to, kako kaže, "ohrabrilo Srbiju da ne menja svoj stav prema Kosovu".

"Istovremeno, Tačijeva podređena politika prema Srbiji pokazala bi se ispravnom. Ako se porez ukine bez otklanjanja razloga koji su doveli do uvođenja tih taksi, sve bi bilo vraćeno na početak. Takva odluka bi poslala lošu poruku jer bi to bio dokaz da Kosovo javno priznaje da nije u stanju da uradi bilo šta da bi se zaštitilo od agresivnih napada koje Srbija sprovodi kroz svoje strukture na Kosovu i kroz diplomatski rat protiv naše države", napisao je Šerifi.

Naveo je i da bi odustajanje od taksi značilo i napuštanje, kako kaže, "novog puta" koji je pokrenula ova vlada u poslednjoj fazi dijaloga sa Beogradom.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Hoće li ambasador SAD danas "zavrnuti ruku" Haradinaju?

Izvor: Vesti-online.com, 22.Jan.2019, 01:55

Američki ambasador Filip Kosnet će se danas u Prištini sastati sa kosovskim predstavnicima Kadrijem Veseljijem i Ramušom Haradinajem, a ishod bi mogao da bude ukidanje taksi na proizvode iz Srbije i BiH...Upravo je ambasador Kosnet bio taj koji je političkim liderima Albanaca pre sedam dana dostavio...

Nastavak na Vesti-online.com...

Ambasador SAD danas na sastanku sa Veseljijem i Haradinajem

Izvor: Blic, 22.Jan.2019

Američki ambasador u Prištini Filip Kosnet sastaće se danas s predstavnicima privremenih prištinskih institucija Kadrijem Veseljijem i Ramušom Haradinajem, a ishod bi mogao da bude ukidanje taksi na proizvode iz Srbije i BiH.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.