Šta kad se dete boji mraka

Izvor: Blic, 29.Maj.2008, 08:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šta kad se dete boji mraka

Deca se zbog bujne mašte često boje mraka i drugih stvari povezanih s mrakom. Čudni zvuci i škripa koji se čuju noću, kada je sve tiho, zatim čudne sene i figure koje se po zidu spavaće sobe kreću zbog svetla automobila na putu. Zbog ovakvih stvari se i odrasli ne osećaju prijatno, a kamoli decu koja su sama u sobi.

Pa, ipak, situacija nije nerešiva. Postoji nekoliko jednostavnih koraka koje možete da preduzmete kako biste pomogli detetu da se prijatnije oseća kad padne >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << noć i kad je vreme za spavanje.

- Prošetajte se zajedno po celoj dečjoj sobi držeći dete za ruku i proverite zajedno svaki ugao sobe. Pogledajte ispod kreveta, u ormare, iza predmeta po sobi i sl. kako biste pokazali detetu da tu nema čudovišta i da nema čega da se boji.

- Ostavite tokom noći otvorena vrata svoje spavaće sobe i dečje sobe kako se dete ne bi osećalo samo ili zatvoreno.

- Zatvorite vrata ormara i sl. u dečjoj sobi. Osećaće se sigurnije.

- Stavite noćnu lampu u dečju sobu tako da im dok noću spavaju soba ne bude mnogo mračna. Biće im lakše da zaspe uz slabo svetlo.

- U nekim slučajevima, dajte im plišanu igračku za spavanje tokom noći. Na ovaj način će se dete osećati sigurnije, znajući da nije samo, već da ima umiljatog prijatelja pored sebe.

- Ponekad, malo toplog mleka pre spavanja pomaže detetu da brže i lakše zaspi.

- U nekim slučajevima će opuštajuća, lagana muzika ili priča pomoći detetu da zaspi.

- Takođe može da pomogne da deci kažete da ćete ih videti ujutro. Tako će se osećati sigurnije i znaće da će mamu i tati opet videti ujutro.

Nema sumnje da postoje različite strategije kako da se pomogne detetu.

Ovo su samo neke od ideja koje će pomoći vašem mališanu da brže zaspi i mirno spava, a da vas ne budi tokom noći.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.