Izvor: Nezavisne Novine, 14.Jul.2016, 19:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šta je napredak bez krivične prijave

Naoko anarhijska, ali iz perspektive BiH gotovo istinita krilatica o tome "da je, kad kradeš, bolje maznuti milion nego hiljadu", jer ćeš se, ko biva, "s miliončićem sigurno izvući, ali s hiljadom nikako", svako malo nas uvjeri u svoju praktičnu provodivost u ovoj državi.

Dovoljno je, naime, napraviti tek malu analizu trenutnog položaja i imidža BiH u međunarodnim okvirima, s jedne, te carskih beneficija i privilegija vladajuće kaste u toj i takvoj državi, sa druge strane, >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << pa se uvjeriti u brutalan nesrazmjer jada, bijede i čemera, u odnosu na luksuz, bogatstvo, blagostanje...

Kako, stoga, reagirati, mogu li nas više uopće šokirati informacije poput vijesti o tome da je nekadašnje izvjesno, stanovito, ili organima gonjenja čak "odranije poznato lice", preuzelo visoku funkciju u nekoj od državnih službi?

Čisto sumnjamo da više mogu, ako su ikada i mogle.

Kako se onda postaviti prema procesu koji se, očito, već privodi kraju, a rezultirat će postavljenjem policiji isto tako i te kako poznatog "lica", nekadašnjeg direktora "Voda Srpske" Dragana Anđelića na čelnu poziciju Agencije za prevenciju korupcije u BiH?!

Dobro ste pročitali. Čovjek koji za vratom ima krivičnu prijavu za zloupotrebu službenog položaja, koji je svojevremeno bio osumnjičen za pronevjeru 237.000 KM (uzroci zbog kojih ovaj proces nije dovoden do kraja nije ni do mene, a ni do vas), uskoro bi trebalo da zasjedne u fotelju direktora državne agencije čije je glavni zadatak borba protiv korupcije?!

Budući da je cijela priča, pa makar se radilo i o državi poput BiH, ipak isuviše ofirna, sramotna, skandalozna, obrazloženje njegovih političkih mentora i ostalih koji ga guraju i štite jeste "da mu nikad ništa nije dokazano i da su njegove kvalitete takve da on ovaj posao može i treba da radi".

Uistinu je jako teško biti tužilac i sudija u ovoj državi. Pogotovo ako spadate među one otresite, nepotkupljive, apolitične, moralne i savjesne.

Jer nasuprot sebe imate čitav eskadron političara, Bošnjaka, Srba, Hrvata i ostalih, koji svoje pozicije i karijere grade na pričama o ugroženosti naroda. Koji marketinški savršeno (iz)grade disidentski imidž "žrtve režima".

Čak i kad ih sustigne i poneka istraga, žrtve na kraju postaju nacionalni heroji. A mi, šta mi radimo?! Blejimo i dalje. Istina, ponekad i ukažemo, ali se brzo zabavimo sami sobom.

I čemu onda čuđenje i upitnici iznad glava ako je čovjeku, Anđeliću, stalo da direktoruje Agencijom? Neka čovjeka, nije jedini, a još malo mu do penzije...

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.