Šta je Svrljig ponudio Beograđanima

Izvor: RTS, 13.Feb.2017, 16:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šta je Svrljig ponudio Beograđanima

Kako mala, devastirana opština može da na pravi način iskoristi svoje prirodne i ljudske potencijale najbolje pokazuju Svrljižani koji su poznati proizvođači zdrave hrane, predmeta domaće radinosti ali i proizvoda po kojima su prepoznatljivi u regionu - belmuža i svrljiškog jagnjeta. Čime to njihov kraj može da se pohvali pokazali su u Beogradu, u PK Srbije i na posebnom sajmu koji je izazvao veliku pažnju Beograđana. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Sve što se proizvodi u opštini koja ima petnaestak hiljada stanovnika našlo se na štandovima oko dve stotine izlagača. Od mlečnih prozvoda nrapavljenih od kvalitetnog mleka sa svrljiških pašnjaka, preko proizvoda od vune, krzna i kože, do starih zaboravljenih slanih i slatkih jela, pa čak i zimnice od divljih plodova.

Zanati u Svljigu godinama opstaju. Njime se bave i mladi ljudi koji pronalaze tržište za svoje proizvode, jer kažu iz kraja ne žele da idu.
A oni koji u državi, Svrljigu mogu da pomognu prisustvovali su radnom dogovoru šta su prioriteti toj maloj opštini na jugoistoku Srbije i kako stočarima i proizvođačima hrane i lekovitog bilja omogućiti bolje uslove za rad.
A da i u malom mestu može da se radi i zaradi najbolje pokazuju proizvođači tekstila i metala, kao i prerađivači drveta i lekovitog bilja koji u Svrljigu imaju velike pogone i brojne radnike.
rts.nis@rts.rs

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.