Šta je „Rugovizam“?

Izvor: Southeast European Times, 03.Feb.2011, 23:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šta je „Rugovizam“?

Karakterističan pristup Ibrahima Rugove politici naveo je neke da naprave novu kovanicu.

03/02/2011

Muhamet Brajšori za Southeastern Europe Times iz Prištine – 3.2.2011.

Kosovo je upravo obeležilo petu godišnjicu smrti Ibrahima Rugove. Mnogima je bivši predsednik omiljeni simbol mirnog otpora. Neki su, međutim, otišli korak dalje, gradeći političku teoriju -- „Rugovizam“ -- zasnovanu na njegovim idejama i postupcima.

Kolumnista Naser >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << Aliju, koji je radio sa Rugovom tokom devedesetih godina, izjavio je za SETimes da su, iako je pokojni lider često poređen sa Gandijem, njih dvojica imali različita filozofska utemeljenja.

Dok su Gandijeva razmišljanja bila odraz jogističke tradicije u Indiji, Rugovine ideje su bile utvrđene u hrišćanskoj etici i humanizmu, kaže Aliju. Drugi se slažu, ali dodaju da je nacionalizam takođe igrao ključnu ulogu.

„Politička aktivnost političke elite, koju je vodio Rugova početkom devedesetih nadalje, duboko je bila [zasnovana] na nacionalizmu i na vrednostima demokratije i slobode“, kaže politički stručnjak Donik Salova za SETimes. „Politički pacifizam -- kroz uspostavljanje paralelne države -- i nenasilne demonstracije i protesti Albanaca bili su glavna obeležja.“

U godinama posle njegove smrti od raka pluća, mnogi su pisali o Rugovizmu, dodaje Salova, ali niko nije sistematski analizirao elemente Rugovine političke filozofije.

Sabri Hamiti, potpredsednik DSK i istaknuti pisac na Kosovu, smatra da su ključne teme „biti nezavistan, biti deo NATO-a i EU i imati trajno prijateljstvo sa Sjedinjenim Državama“. „Naglašavanjem tih ciljeva Rugova je postavio osnove kosovskog političkog pravca“, dodao je on.

Kosovo „u miru sa sobom i poštovano od strane drugih [je] vizija predsednika Rugove. To je vizija za kosovske Albance [vezana za] njihove odnose sa drugima i sa susedstvom i šire“, rekao je on.

Političke stranke u međuvremenu žele da prisvoje „Rugovizam“ kao svoju ideju. Prema Kujtimu Šalji iz Demokratskog saveza Kosova (DSK), taj pokret i danas postoji, zato što je DSK zasnovana na njemu.

Međutim, Nedžat Daci, lider Demokratskog saveza Dardanije, osporava monopol DSK na to nasleđe. „Mi smo dom Rugovizma“, insistira on.

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.