Šta iz SZO kažu o koroni u Srbiji

Izvor: B92, 03.Sep.2020, 12:15

Šta iz SZO kažu o koroni u Srbiji

Beograd -- U Srbiji se smiruje epidemiološka sitaucija, ocenio je danas direktor Kancelarije Svetske zdravstvene organizacije u Srbiji Marijan Ivanuša.

On kaže da je u našoj zemlji tokom borbe protiv koronavirusa mnogo toga urađeno dobro.

Direktor Kancelarije SZO u Srbiji je rekao za RTS da je, kada je reč o situaciji sa koronavirusom u Evropi, najbolje pogledati koliko ima novoobolelih na 100.000 stanovnika u poslednjih 14 dana.

"Situacija je trenutno >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << najozbiljnija u Izraelu, Moldaviji i Španiji, a ako pogledamo malo šire, onda u tu grupu ulaze i zemlje iz komšiluka - Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Rumunija i Severna Makedonija, a među njima je i Francuska", rekao je Ivanuša.

Istakao je da se epidemiološka situacija u Srbiji smiruje.

"U Srbiji je sada relativno mirno razdoblje, smiruje se situacija, ali još uvek ostaje ozbiljno, naravno", naglasio je Ivanuša.

Podsetio je na preventivne mere – fizička distanca, korišćenje maski, higijena ruku i respiratorna higijena, a istakao je da je potrebno i da se oboleli pronađu, izoluju i leče, kao i da se kontakti stave u karantin.

"To su licne mere i zdravstvene mere, a onda su i opšte mere sprecavanja masovnih okupljanja. Videli smo u Hrvatskoj. Žarišta su bila u Dalmaciji, gde su mladi ljudi izlazili na zabave", istakao je direktor Kancelarije SZO u Srbiji.

Govoreci o borbi protiv koronavirusa u Srbiji, Marijan Ivanuša je ocenio da je mnogo odredenih stvari bilo jako dobro.

"Recimo, zdravstveni sistem je jako brzo prebacen iz normalnog rada na kovid rad i svi su kovid bolesnici imali pristup lecenju. Prebaceni su u bolnice gde je bilo mesta. Videli smo u vreme tog drugog pika, mere su bile pooštrene, brzo se reagovalo i time je epidemija stavljena pod kontrolu", kazao je Ivanuša.

Naveo je da se u svetu razvija preko 200 vakcina, a da se preko 25 vakcina nalazi na klinickim ispitivanjima na ljudima, dok je više od pet cepiva u poslednjoj fazi klinickih ispitivanja.

"Razvijaju se u razlicitim zemljama. Mi treba da znamo da recimo Kina, Indija, Rusija imaju izuzetno dobru tradiciju proizvodnje i razvoja vrhunskih vakcina. Mi se nadamo da ce više vakcina biti na raspolaganju što pre", istakao je Ivanuša.

Dodao je da SZO nije proveravala rusku vakcinu, pošto to nije mandat te organizacije i naglasio da vakcine odobravaju nacionalne regulatorne agencije.

Marijan Ivanuša je rekao da je Svetska zdravstvena organizacija inicirala globalnu inicijativu "Kovaks".

"Putem te inicijative mi želimo obezbediti dve milijarde doza vakcine koje bi se podelile ravnopravno u razlicite zemlje, da ne kupe najbogatije zemlje sve vakcine, a da ih za ostale nece biti", kazao je Ivanuša.

Istakao je da je 150 zemalja vec izrazilo interesovanje da ucestvuje u inicijativi, a medu njima je i Srbija, ali i Japan i EU. Dodao je da ce, za sve vakcine koje budu ukljucene u taj program, SZO proveriti da li su prihvatljive.

Kada je rec o povratku dece u škole, Ivanuša je rekao da je znatno lakše da deca uce u školi, nego putem televizije i interneta.

"Covek je društveno bice. Nama je za normalan razvoj i funkcioniranje potreban socijalni kontakt, narocito deci. To mogu da dobiju u školi, naravno uz mere predostrožnosti. Fizicka distanca da, ali ne socijalna distanca. Uz fizicku distancu, higijenu ruku, respiratornu higijenu, drago mi je što su deca ponovo u školama", naveo je Ivanuša.

Srbija ce predsedavati predstojecoj konferenciji o imunizaciji, a Ivanuša je naveo da je ideja o takvom sastanku zapocela pre nego što se kovid pojavio.

"Naš direktor za Evropu dr Hans Kluge govorio je sa ministrom Loncarom i predložio da se prvi sastanak te jako bitne grupe na visokom nivou, koja ce raspravljati o imunizaciji u Evropi do 2030. godine, bude u Srbiji", istakao je Ivanuša.

Kako je rekao, Srbija ima veliko iskustvo u imunizaciji, a u poslednje vreme je odlicno reagovala na epidemiju malih boginja.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Ivanuša: U Srbiji se smiruje epidemiološka situacija

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Sep.2020

U Srbiji se smiruje epidemiološka situacija, ocenio je danas direktor Kancelarije Svetske zdravstvene organizacije u Srbiji Marijan Ivanuša, koji kaže da je u našoj zemlji tokom borbe protiv koronavirusa mnogo toga urađeno dobro...Direktor Kancelarije SZO u Srbiji je rekao za RTS da je, kada je...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.