Šta da radite kada vam mozak prokuva?

Izvor: Vesti-online.com, 25.Jul.2015, 22:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šta da radite kada vam mozak "prokuva"?

Ogromna vrućina može da prouzrokuje brojne zdravstvene probleme. Povišena temperatura (i do 41 stepeni Celzijusa), crvena i suva koža, ubrzan puls i plitko disanje, glavni su simptomi sunčanice. Mozak može da nabubri zbog količine krvi koju mu šalje organizam da ga rashladi. Evo nekoliko saveta, ako se, ne daj Bože, nađete u ovakvoj situaciji.

Pojedite nešto slano, jako je važno da brzo nadoknadite izgubljene elektrolite i kalijum.

Zavisno od stanja, možete >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << da pojedete i bananu koja će, na primer, da nadoknadite izgubljeni kalijum. I supa je dobar izbor, bilo da je reč o klasičnoj povrćnoj ili pilećoj supi. Elektroliti se nadoknađuju slanijom hranom.

Za oporavak će vam trebati i nekoliko dana, birajte namirnice koje se lako vare.

Ključ je da birate namirnice i obroke koji su bogati vodom i lagani, poput lubenica. Kako se simptomi smiruju, polako možete da uvodite mediteransku hranu, odnosno polako se vratite na standardni jelovnik.

Sami priredite svoj izotonični napitak:

1. Pomešajte pola litra vode sa pola litra nezašećerenog svežeg prirodnog voćnog soka (narandža, jabuka, limun, grejp) i dobro ohladite.

2. Pomešajte 200 ml voćnog soka sa 800 ml vode i gramom soli pa dobro ohladite.

3. Pomešajte litar tople vode sa 50 do 70 grama šećera, 200 ml nezašećerenog svežeg prirodnog voćnog soka i jednim gramom soli pa dobro ohladite.

4. Pomešajte 35 do 40 grama bagremovog ili livadskog meda, sok od polovine ili manjeg celog limuna, dodajte četvrtinu kašičice soli i 0,5 l vode. Dobro ohladite kada se med otopi.

Osobu koju je pogodila sunčanica potopite u hladnu, ali ne i ledenu vodu, a možete i da je umotate u hladne peškire. Smestite je u rashlađenu prostoriju.

Kofeinski i alkoholni napici nikako nisu primereni jer će uzrokovati dalju dehidraciju. I dodatni šećer u pićima izvlači vodu iz organizma kako bi se razgradio.

Kako biste bili zaštićeni od sunčanice, ne izlažite se preterano suncu, pijte dovoljno vode, a preporučena doza za odraslu osobu je 1,5 do dva litra vode na dan. Obavezno nabavite šešir. Na sunčanicu posebno pripazite ako ste u rizičnoj grupi kao što su penzioneri, deca, hronični bolesnici, sportisti kao i svi koji obavljaju poslove na otvorenom.

Iako najviše stradaju biciklisti, odnosno ljudi koji rade na otvorenom (građevinari, putari), ne zaboravite da vam organizam brzo i naglo može da se zagreje i ako uđete u pregrejani automobil. To je posebno opasno za novorođenčad i manju decu pa, ako imate mogućnost, automobil najpre malo provetrite, otvorite sve prozore i vrata, upalite klimu da malo rashladi vazduh u vozilu. Ako krećete na duži put, krenite ranije ili uveče, a ako osetite bilo koji od simptoma dok vozite, obvezno stanite, rashladite se ili potražite pomoć.

Pas kome je vruće izvaliće se i snažno će dahtati. I mačke reaguju slično. Zbog toga je važno da im ostavite i po dve činije rashlađene vode ako odlazite na posao, otvorite im prolaz do neke hladnije prostorije ili im napravite promaju da mogu da se rashlade. I ne vodite ih napolje po najvećoj žegi.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.