Šta da radite kad počne pljačka: Zbog ove jedne greške, lopov može da vas ubije!

Izvor: Telegraf.rs, 13.Jun.2017, 15:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šta da radite kad počne pljačka: Zbog ove jedne greške, lopov može da vas ubije!

Poslednji slučaj je ubistvo Kristine Kaplanović na pumpi u Velikom Mokrom Lugu, koja je izgubila život zbog 10.000 dinara.

Ako vam se, ne daj Bože, dogodi pljačka, evo šta treba, a šta nikako ne smete da uradite!

- Kada vas neko pljačka, osnovna reakcija je strah. S druge strane i pljačkaš ima strah, tako da, bilo kakva ishitrena reakcija žrtve može da bude pogubna - kaže psihijatar Aleksandar Šibul.

- Nikako ne bi trebalo da reagujete ishitreno. Nemojte >> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << vrištati, niti praviti bilo kakve nagle pokrete, koliko je to moguće. Takva rekacija pojačava strah kod pljačkaša i u takvim situacijama se dešavaju ubistva.

Foto-ilustracija: Profimedia/Petr Švancara - ČIF

- Pljačkaš se uznemiri i od straha može da vas povredi, u najgorem slučaju, da vas ubije.

- Dakle, budite što smireni, trudite se da ne pokažete strah, pokušajte da se setite toga da strah može da vas odvede u smrt - kaže Šibul.

Inače, zakon dozvoljava adekvatnu upotrebu noža i pištolja u slučaju pljačke. Sve zavisi od toga sa kojim oružjem pljačkaš pokušava da vas napadne.

Naš sagovornik, pšihijatar Aleksandar Šibul, i sam je bio žrtva napada pljačkaša.

- Upali su mi u stan oko 3 sata iza ponoći. To je bilo 2004. godine. Cela porodica mi je bila kod kuće. Deca su još bila mala - kaže Šibul.

Otkriva da je obučen da se suprotstavi, pa je lako uspeo da savlada pljačkaše.

- Nisu znali da smo kod kuće. Upali su, na sreću, ja sam obučen za takve situacije, pa sam uspeo da se odbranim, da ih savladam i da sačekamo policiju - kaže psihijatar i dodaje da je mesecima išao na suđenje, ali da, pljačkaši na kraju nisu osuđeni, iako su, kako kaže, odranije bili poznati policiji.

Dakle, ako vam se dogodi ovakva situacija, probajte da ostanete što smireniji, jer to može da vam sačuva glavu na ramenima.

(M.Čule-Telegraf.rs)

Nastavak na Telegraf.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.