Izvor: Blic, 28.Mar.2002, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šta bi uradila supermama?

Šta bi uradila supermama?

Večiti osmeh na usnama, čelični živci i totalna negacija sopstvene ličnosti, osobine su mnogih mama, ali ne i onih koje hoće da budu supermame. Marija Rita Parsi, poznati italijanski psihoterapeut, kaže da supermama uopšte ne mora da bude savršena. To je obična žena sposobna da prihvati svoje greške. Jaka je i čvrsta, i mirno može podneti ideju da njeno dete ponekad može biti tužno i frustrirano. Njen recept je jednostavan: kombinacija >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << nežnosti i čvrstine, ljubavi i autoriteta. Tipična situacija: kupili ste loptu, a dete besni jer hoće i album sa sličicama.

Šta bi uradila supermama? Kao prvo, ona se ne bi obazirala na to šta drugi misle. Mame često popuštaju jer se boje da će drugi pomisliti da nisu dobre majke. Umeti reći 'ne' jeste važno jer roditeljska je dužnost da nauči dete šta može a šta ne. Tipična situacija: mrak se spustio, park je prazan, dete se neumorno ljulja, a vi imate more obaveza. Najradije biste ga odvukli sa te ljuljaške, ali bojite se dreke - i svog osećanja krivice.

Šta bi uradila supermama? Ona zna da povremeno mora da bude nepopustljiva. Ako detetu sve dozvoljavamo, na kraju ćemo izgubiti samopoštovanje.

CDC/IF

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.