Šta bi tek napravio da je mašinac?! Samouki Milan iz Kikinde napravio brod i vojno vozilo (FOTO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 19.Feb.2020, 22:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šta bi tek napravio da je mašinac?! Samouki Milan iz Kikinde napravio brod i vojno vozilo (FOTO)

Kikinđanin Milan Brkin, iako po profesiji nije mašinac, sam je napravio jahtu i specijalno vojno vozilo.

Sada je jahta, kako kaže, pokretna rečna vikendica zbog koje su svi u porodici morali da polažu ispit za upravljanje plovilom.

Iako sezona plovidbe nije počela, Brkin dolazi u Novi Bečej i na reci Tisi obilazi svoj brod "Viktorija". Napravio ga je sam, iako nema nikakvog predznanja iz mašinstva ili brodogradnje. Gradnja je trajala tri godine, na osnovu nacrta >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << holandskih brodograditelja koje je našao na internetu, a pomagali su mu sinovi i prijatelji.

- Rešio sam da napravim čamac. Krenuo sam sa nekom idejom čitajući i listajući literaturu preko interneta i ta ideja bila je tri metra, da bi se na kraju završilo na tome da je čamac od 13 metara. Ja ga nazivam čamac, mada je ona izuzetno lepa jahta od 13 metara dužine, 3,60 širine, četiri metra visine, a njena ukupna težina je oko sedam i po tona - objašnjava Brkin.

Milan je preduzetnik, karatista (crni pojas, sedmi dan) i doktorand na Fakultetu za sport. Nemirnog je duha i voli izazove kakav je sebi postavio sa brodom.

U odnosu na druge rečne čamce i brodiće, Milanova jahta privlači pažnju. Brod je registrovan, izgrađen po svim regularnim standardima i ima plovidbenu dozvolu.

- Prvo smo pitali, te jest raspitali smo se koji je to put da bismo mogli da pustimo čamac u vodu, onda su nam objasnili tako da smo, i dok smo varili, dolazila je nadležna organizacija koja je verifikovana da bi proverila varove, da bismo dobili svu dokumenataciju da bismo mogli nju da registrujemo - dodao je Milan.

Voli da putuje, ali će sada leta zbog broda provoditi na Tisi. Iako su iz Kikinde, koja nema reku, on i sinovi već imaju dozvolu za upravljanje plovilom.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.