Šta Lavrov donosi u Srbiju?

Izvor: B92, 25.Feb.2020, 12:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šta Lavrov donosi u Srbiju?

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov posetiće Beograd 24. marta, na dan obeležavanja 21. godišnjice početka bombardovanja.

Kako se očekuje, tada bi trebalo zvanično da bude obavljena primopredaja stranice Miroslavljevog jevanđelja koja se čuva u Sankt Peterburgu.

Kako navodi Sputnjik, primopredaja jedine nedostajuće stranice najstarijeg sačuvanog srpskog rukopisa pisanog ćirilicom predviđena je sporazumom koji su srpska i ruska delegacija potpisale prošle >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << godine, na inicijativu tadašnjeg ambasadora Srbije u Moskvi Slavenka Terzića.

Sporazumom je predviđeno i da Srbija preda Rusiji sedam slika ruskog umetnika Nikolaja Reriha, s kraja 19. i početka 20. veka, koje čuva Narodni muzej u Beogradu.

Povratak 166. stranice Miroslavljevog jevanđelja, uz istovremeno vraćanje dela renesansnog ruskog umetnika, dogovorili su srpski i ruski predsednik Aleksandar Vučić i Vladimir Putin, tokom Putinove posete Beogradu 2019. godine, prenosi Sputnjik.

Originalni 166. list Miroslavljevog jevanđelja od polovine 19. veka čuva se u Nacionalnoj biblioteci Rusije u Sankt Peterburgu. Reč je o neprocenjivoj dragocenosti, najstarijem i najvrednijem sačuvanom srpskom ćiriličnom spomeniku.

Reč je o stranici koju je Porfirije Uspenski isekao i poneo sa sobom tokom boravka na Hilandaru, na Svetoj gori, jer je bio fasciniran izgledom tog rukopisa.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Šta Lavrov donosi u Beograd?

Izvor: Nezavisne Novine, 25.Feb.2020

BEOGRAD - Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov posjetiće Beograd 24. marta, na dan obilježavanja 21. godišnjica početka bombardovanja, a kako se očekuje tada bi trebalo zvanično da bude obavljena primopredaja stranice Miroslavljevog jevanđelja koja se čuva u Sankt Petersburgu.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.