Srušeno spomen obeležje krajiškim žrtvama

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Jul.2011, 19:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srušeno spomen obeležje krajiškim žrtvama

BEOGRAD -

Nepoznati počinioci srušili su spomen obeležje ubijenim krajiškim Srbima u mestu Bravsko (Janjila) između Bosanskog Petrovca i Ključa u Bosni i Hercegovini, saopstio je danas Dokumentaciono-informativni centar "Veritas".

Spomenik u obliku drvenog krsta presečen je testerom i srušen u noći između 3. i 4. jula, navedeno je u saopštenju, uz napomenu da je taj spomenik već četvrti put "meta napada nepoznatih vandala".

MIG pokosio četvoro dece
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
Podignut je u znak sećanja na civile koji su stradali u napadu hrvatskog aviona MIG-21 na kolonu izbeglica iz bivše Republike Srpske Krajine 7. avgusta 1995. godine, koji su spas od napada u operaciji hrvatske vojske "Oluja" potražili u begu preko granice, na području Republike Srpske (sada Unsko-sanskog kantona Federacije BiH).

Prema podacima "Veritasa", u tom napadu ubijeno je devet civila, među kojima četvoro dece i devojka stara 21. godinu, dok je oko 50 osoba teže i lakše ranjeno.

Na inicijativu Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila RS, na mestu stradanja izbeglica, avgusta 2006. podignut je krst s kracima visine pet i širine tri metra, bez ikakvih oznaka.

Pošto je u tri navrata krst prerezan testerom i srušen, nevladina organizacija "Veritas" i njeni prijatelji pobrinuli su se da ga ojačaju mermernim postoljem na kojem su ispisani datum, mesto i imena žrtava.

Uprkos tome, vandali su prerezali krst iznad okomitog kraka, na visini od tri metra i ponovo srušili spomenik.

"Podići ćemo novi još lepši, metalni krst"

"To nas neće obeshrabriti. Podići ćemo novi još lepši, metalni krst, koji vandali neće moći tako lako da sruše, osim da se odluče na terorističku akciju podmetanja eksploziva", izjavio je tim povodom Tanjugu predsednik "Veritasa" Savo Štrbac.

Prema njegovim rečima, novac za novi metalni krst obezbeđen je novembra 2010. godine, a prikupljen je putem telefona u humanitarnoj akciji u kojoj su učestvovali građani RS.

"Akciju smo sproveli zato što smatramo da pobijeni u izbegličkoj koloni zaslužuju monomentalnije obilježje, kako zbog broja stradalih, posebno dece, tako i zbog činjenice da Krajišnici nisu u mogućnosti da na području Hrvatske podižu spomenike svojim sunarodnicima stradalim u ratu 1991/95. godine", naglasio je Štrbac.

On je naveo da je bilo planirano da drveni krst na spomen obeležju krajiškim žrtvama u mestu Bravsko bude zamenjen novim metalnim krstom pre obeležavanja 16. godišnjice ovog zločina.

Na žalost, spomen obeležje je opet devastirano, rekao je Štrbac i naveo da su predstavnici MUP-a i SIP-e, koji su izvršili uviđaj, konstatovali da je drveni krst ponovo prerezan testerom, kao i da su prilikom njegovog pada oštećene mermerne ploče.

"Očekujemo da će nadležne institucije Sansko-unskog kantona i Federacije BiH ovoga puta pronaći i adekvatno kazniti počinioce ovog vandalskog čina", rekao je Štrbac.

Centar javne bezbednosti Banjaluka podneo je novembra 2010. godine Tužilaštvu BiH krivičnu prijavu protiv tri identifikovana, tadašnja pripadnika hrvatske vojske i dva NN pripadnika hrvatskog ratnog vazduhoplovstva "zbog postojanja osnovane sumnje da su pokrenuli, naredili i počinili napad na civilno stanovništvo i granatirali civilnu kolonu izbeglica" na Petrovačkoj cesti.

Prema rečima Štrbca, "Veritas" zasad nema informacije o tome da li su nadležni organi nešto preduzeli po toj krivičnoj prijavi.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Srušeno spomen obilježje žrtavama sa Petrovačke ceste

Izvor: Nezavisne Novine, 05.Jul.2011

BEOGRAD - U mjestu Bravsko/Janjila u Federaciji BiH nepoznati počinioci opet su devastirali spomen obilježje srpskim žrtvama stradalim u bombardovanju hrvatske avijacije Petrovačke ceste u avgustu 1995. godine.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.