Srušena Hendriksova kuća

Izvor: RTS, 03.Apr.2009, 18:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srušena Hendriksova kuća

Kuća u Sijetlu u kojoj je Džimi Hendriks živeo od svoje 10. do 13. godine, i u kojoj je "otkrio muziku", srušena je da bi na njenom mestu bila izgrađena višespratnica.

Kuća u kojoj je legendarni rok gitarista Džimi Hendriks proveo deo detinjstva, srušena je pre par dana pošto su propali višegodišnji napori Pita Sikova za njeno očuvanje.

Sikov, preduzimač iz Sijetla, koji u početku nije bio Hendriksov fan ali je na kraju to postao, potrošio je 8 godina >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i više od 100.000 dolara ne bi li sačuvao istorijsku građevinu, no nije uspeo.

Ekipa za rušenje se pojavila 31. marta i brzim tempom sravnila više od 100 godina staru trošnu kuću površine 83,6 kvadratnih metara.

Kuća u Sijetlu navodno je srušena zbog planova da se na njenom mestu sagradi stambena višespratnica, objavljuje "Nju mjuzikal ekspres".

Hendriksova kuća nalazila se preko puta mesta na kojem je muzičar sahranjen. "To je mesto gde je Džimi prvi put otkrio muziku", napisao je u Hendriksovoj biografiji Čarls Kros.

Ako ste obožavalac Džimijevog "lika i dela", propala je svaka šansa da se provezete pored kuće i zamislite rane 50-te godine prošlog veka, siromaštvo i jednostavne početke jednog od najvećih rokenrol muzičara svih vremena, pišu strani mediji.

Bilo je to vreme kada je mladi Džimi svirao ukulele sa jednom žicom, pokušavajući da skine "Piter Gan temu" iz popularne detektivske TV serije, seća se u biografiji njegov mlađi brat Leon, tada 5-godišnjak.

Mlađi Hendriks pamti da je Džimi svakoga dana po povratku iz škole znao da uključi tatin radio-aparat. Obično je koristio metlu umesto gitare. "Prava gitara je tih dana bila u dalekoj, dalekoj budućnosti. Imitirao bi Elvisa Prislija, Čaka Berija..." 

Sikov je naveo da je sačuvao delove kuće u kojoj je gitarista živeo od 10. do 13. godine, poput kuhinjskih elemenata, kade sa nožicama-kandžama, zadnjih vrata i "još tonu toga" i da će sve to kasnije biti označeno, katalogizovano, sklonjeno na sigurno mesto i ponuđeno na prodaju.

"Možete li da zamislite gitaru napravljenu od drveta iz Džimijeve kuće? Ko ne bi voleo to da ima?", pita se preduzimač.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.